Stapt u over naar een elektrische CV-ketel?

Woningen worden vandaag de dag beter geïsoleerd en steeds vaker voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. De stap naar een elektrische CV-ketel is dan ook een logische aangezien u minder energie nodig hebt om uw huis te verwarmen.

 

Meer informatie

De mogelijkheden van een elektrisiche CV-ketel

De meeste huishoudens in Nederland zijn aangesloten op aardgas. Een fossiele brandstof waarbij CO2 vrijkomt wanneer het wordt verbrandt en leidt tot klimaatverandering. Om klimaatverandering tegen te gaan, zijn er in Parijs afspraken gemaakt om CO2 te reduceren tot een minimum. De Nederlandse overheid heeft dan ook bepaald dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn en we allemaal gebruik moeten maken van duurzame energie om bijvoorbeeld te koken en te verwarmen.

 

Zo'n 95% van de woningen in Nederland is aangesloten op een gasnet en maakt dus gebruik van aardgas. 80% daarvan wordt gebruikt voor het verwarmen van uw huis door middel van een CV-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat door de radiatoren en leidingen stroomt. Andere duurzame mogelijkheden om te verwarmen zijn bijvoorbeeld via aansluiting op een warmtenet, gebruik van biogas of elektrische gecombineerde oplossingen (bron: Hierverwarmt). De mogelijkheden van een elektrische CV-ketel leest u hier beneden. 

Het verschil tussen een aardgas- en elektrische CV-ketel

Een CV-ketel is in veel huishoudens het hart van het verwarmingssysteem. Veel woningen maken gebruik van een CV-ketel op aardgas. Het toestel verhit met een brander het water in het gesloten systeem. Een circulatiepomp zorgt vervolgens voor de circulatie van het warmte water in de leidingen voor warm water. Met een thermostaat regelt u de temperatuur van de woning. Een CV-ketel is aangesloten op een rookgasafvoerkanaal of schouw om de rookgassen (CO2) af te voeren. 

 

Een elektrische CV-ketel werkt zoals de term al aangeeft op elektriciteit. Daarnaast is een elektrische CV-ketel een stuk veiliger omdat deze geen koolmonoxide (CO2) produceert en er geen rookgaskanaal nodig is. Daarnaast is dit type ketel in combinatie met zonnepanelen energiezuiniger (bij genoeg zonuren) en milieuvriendelijker dan een CV-ketel op gas. 

Elektrische CV-ketel in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen

Elektrische CV-ketels zijn niet per definitie goedkoper in gebruik dan HR CV-ketels. De overstap naar een elektrische CV-ketel wordt pas interessant wanneer u deze combineert met bijvoorbeeld zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. De elektrische warmtepomp (vervanging voor de CV-ketel) verwarmt de woning en zorgt samen met goede isolatie van vloermuurdak en HR++ glas dat uw warmte niet verloren gaat. Een zonneboiler zorgt ervoor dat u uw water voor bijvoorbeeld de douche of wasmachine verwarmt en met zonnepanelen wekt u extra elektriciteit op. Koken gaat dan veelal via inductie. De elektrische CV-ketel gebruikt u voor het aanvullen van de overige warmte in de periodes wanneer het echt koud is.

Investeringssubsidie ISDE

Bij twee maatregelingen of meer kan men gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Met deze subsidie ontvangen particulieren en zakelijke gebruikers een tegemoetkoming in de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels vanuit de Overheid. 

All electric woning

All electric woningen zijn zelfvoorzienend en wekken in veel gevallen evenveel of meer elektriciteit dan ze verbruiken. De woningen zijn voorzien van goede isolatie in combinatie met zonnepanelen, zonneboilers en een (hybride) warmtepomp. Deze nul op de meter woningen leveren terug aan het elektriciteitsnet wanneer ze meer stroom opwekken (zonnige periode) dan ze verbruiken of nemen af wanneer er een tekort is. 

 

Wilt u meer weten over elektrische CV-ketels?

Zodra wij uw gegevens hebben ontvangen, zullen wij binnen 1 werkdag telefonisch contact met u opnemen.

 

Voornaam*
Tussenvoegsel
Achternaam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Huur of koopwoning
Heeft u nog opmerkingen?

 

 

© 2017 Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.