Een airco kopen: aandachtspunten

Een airco kopen: aandachtspunten

De klimaatverandering heeft invloed op het weer in Nederland. Dat betekent dat we steeds vaker de barbecue kunnen aansteken en tot in de late uurtje in de tuin kunnen genieten. De hele dag zon heeft alleen ook nadelen: het kan behoorlijk warm worden in huis, ook in de slaapkamer. Dat zorgt vaak plakkerige nachten, met een slechte nachtrust als gevolg. Tijd om een airco te overwegen. Maar waar moet je op letten als je een airconditioner wilt kopen?

 

Verschillende functies van een airco

Een airco kan tegenwoordig veel meer dan alleen het koelen van een ruimte. Een installatie kan de ruimte ook verwarmen, ventileren, zuiveren en ontvochtigen. Dat zorgt voor wooncomfort en een betere luchtkwaliteit in huis. Bedenk welke functies u graag wilt gebruiken in uw woning. Een toestel met uitgebreide functies is ook duurder.

 

Het vermogen van een installatie

Het vermogen van de airconditioning is erg belangrijk om een ruimte efficiënt te kunnen koelen. Een toestel met teveel vermogen kost onnodig veel energie en is duurder in de aanschaf. Het benodigde vermogen van een airconditioner is vrij eenvoudig te berekenen. Hiervoor heeft u de inhoud van de ruimte nodig die u wilt koelen (lengte x breedte x hoogte in meters). Vervolgens is de mate van isolatie en het gebruik van de ruimte van invloed. Dit resulteert in een factor.

  • Factor 30: Goed geïsoleerd, weinig mensen en elektrische apparaten.
  • Factor 40: Matig geïsoleerd, gemiddeld aantal mensen en elektrische apparaten.
  • Factor 50: Niet geïsoleerd, veel mensen en elektrische apparaten.

 

Berekening: (Aantal kubieke meter in m3) X (factor) = vermogen in Watt. Met deze berekening krijgt u een indicatie van benodigde vermogen. Iedere ruimte is verschillend, dus uiteindelijk is een airco maatwerk. Vraag hiervoor een adviesgesprek aan.

 

Verschillende soorten airconditioners

U heeft de keuze uit verschillende soorten airco’s. Zo kunt u kiezen voor een mobiele of een vaste airconditioner. Beide varianten hebben zo hun voor- en nadelen. Een mobiele airco is te verplaatsen en is vaak goedkoper. Daarentegen heeft dit type airco vaak minder vermogen en het toestel maakt meer geluid. Een vaste airco is in het algemeen duurder en koelt alleen de ruimte waar een binnendeel is gemonteerd. Deze variant heeft daarentegen wel meer vermogen, is stiller en geeft minder storingen.

 

Single of multi splitsysteem

Als uw voorkeur naar een vaste airco uitgaat dan moet er nog een keuze gemaakt worden uit een single of multi splitsysteem. Deze airconditioning bestaat namelijk uit een binnendeel en buitenunit. Bij een multi splitsysteem kiest u voor meerdere binnenunits die aan één buitenunit worden gekoppeld, oftewel u kunt meerdere ruimtes koelen. Een single split airco koelt één specifieke ruimte.

 

Een geschikt merk kiezen

Er zijn veel verschillende merken airco’s. De kwaliteit en de prijzen variëren per merk. De standaard productgarantie bij een airco is vaak een indicatie. U kunt bij ons terecht voor airco’s van de merken Daikin, LG en Mitsubishi Heavy Industries. Deze fabrikanten geven een garantie van 5 jaar. Wilt u een persoonlijk advies over welke airco geschikt is voor uw woning? Neem contact met op en onze adviseur komt thuis bij u langs voor een advies op maat.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten