Veel gestelde vragen over airco’s

Veel gestelde vragen over airco’s

De zomers worden steeds warmer in Nederland. Overweegt u een airco te kopen, maar heeft u nog een aantal vragen? We geven u de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen.

 

Waar kan ik de airco plaatsen?

Bij de plaatsing van een airco is het belangrijk dat het binnendeel zo hoog mogelijk geïnstalleerd wordt, omdat de koude lucht dan optimaal wordt verspreid. De buitenunit wordt meestal op een wandbeugel tegen de gevel gezet, of op een egaal oppervlak geplaatst (bijvoorbeeld het garage dak).

 

Is een airconditioningsysteem ongezond?

Het is belangrijk om de luchtstroom niet op uw lichaam te richten, bijvoorbeeld als u ’s nachts de airco in de slaapkamer aanzet. We adviseren ook de temperatuur niet te laag in te stellen, zodat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet groter wordt dan ongeveer 5 graden. Anders loopt u een groter risico op verkoudheid.

 

Welke airco heb ik nodig?

Als u een airconditioner wilt aanschaffen, is het belangrijk dat het apparaat voldoende capaciteit heeft om de gehele ruimte te koelen. Daarbij is zowel de inhoud van de ruimte (lengte x breedte x hoogte) als de mate van isolatie belangrijk. Lees meer over de aandachtspunten bij aankoop van een airco.

 

Hoe lang gaat een airconditioner mee?

Een split unit aircosysteem gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee.

 

Kan een airco ook verwarmen?

Nieuwe modellen airco’s hebben meerdere functies. Naast koelen kunnen ze ook ontvochtigen, ventileren, filteren en verwarmen. Meestal koelt een airco één of twee ruimtes, waardoor het verwarmen van de hele woning geen alternatief is voor de CV-ketel.

 

Wanneer moet ik de airco bijvullen?

Een airco koelt door middel van koelmiddel. De vloeistof verdampt tijdens het koelproces, waardoor er steeds minder koelmiddel in het toestel zit. Als uw toestel echt minder begint te koelen, of als u de airco langere tijd niet hebt gebruikt, is het nodig om het koelmiddel te laten bijvullen. Dit mag u niet zelf doen, het is belangrijk om hier een erkend specialist voor in te schakelen.

 

Verbruikt een airco veel energie?

Airconditioners staan bekend als echte energieslurpers. Dat is niet helemaal terecht, omdat toestellen de afgelopen jaren veel zuiniger zijn geworden. Een split unit is sowieso zuiniger dan een mobiele airco. Bekijk het energielabel om te zien hoe zuinig het toestel is. Een single split airco (voor 1 ruimte) verbruikt ongeveer 0,75 kWh per uur (bron: Milieu Centraal).

 

Hoeveel geluid maakt een airco?

In 2021 zijn er nieuwe geluidseisen voor de buitenunit van een airco ingesteld. Overdag mag dit onderdeel op de erfgrens met de buren niet meer dan 45 decibel aan geluid produceren.

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten of een airco mogelijk is in uw woning? Vraag een adviesgesprek aan.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten