In de winter energie besparen met de CV-ketel

In de winter energie besparen met de CV-ketel

Tijdens de koude wintermaanden slaat de verwarming regelmatig aan om voor een aangename temperatuur in huis te zorgen. Het energieverbruik neemt tijdens deze maanden flink toe. Toch zijn er mogelijkheden om ook in de winter het verbruik van uw toestel, en dus de energierekening, te verminderen. Lees onze tips.

 

Gebruik de eco-functie van de verwarmingsketel

Om te zorgen dat u snel warm water krijgt nadat u de kraan heeft opengezet, houden verschillende toestellen een kleine hoeveelheid water warm. Om het water op temperatuur te houden verbruikt de ketel extra energie. Met de eco-stand op uw toestel kunt u dit voorkomen. Door deze in te schakelen verwarmt het toestel pas warm water als u de kraan opent. Het duurt iets langer totdat u warm water heeft, maar u bespaart wel energie met uw CV. Verschillende CV-ketels hebben een eco-stand.

 

Vervang een oud verwarmingstoestel

Heeft u een VR-ketel of een CV-ketel van 12 jaar of ouder? Dan kunt u flink besparen met de aanschaf van een nieuwe CV-ketel. Moderne hoogrendementsketels zijn efficiënter, waardoor ze minder energie verbruiken dan verouderde verwarmingsketels. Door alle technologische verbeteringen zijn de nieuwste HR-ketels ook zuiniger dan hun voorgangers: door een oude HR-ketel te vervangen kunt al zo’n 10% besparen op energieverbruik. Het vervangen van een oude toestel kan dus al snel interessant zijn als u energie wilt besparen.   

 

Kies voor een hybride optie

Een andere optie om uw gasverbruik te verminderen is het installeren van een warmtepomp naast uw CV-ketel. De warmtepomp haalt energie uit de omgeving, waardoor uw energieverbruik fors daalt. De CV-ketel springt bij wanneer de energievraag hoog wordt. Voorwaarde voor een hybride warmtepomp is dat uw woning goed geïsoleerd is, dat uw gasverbruik tussen de 1.500 en 4.000 m3 ligt en dat uw ketel ‘hybrid ready’ is. Zonnepanelen helpen om nog meer energie te besparen, omdat u dan zelf de stroom opwekt die de warmtepomp verbruikt. De installatie van een warmtepomp zorgt voor de verduurzaming van uw woning, u komt in aanmerking voor een subsidie als u een warmtepomp koopt. 

 

Voeg een vuilafscheider toe aan de installatie

Het water dat door de verwarmingsbuizen in uw woning stroomt kan vuil worden. De vervuiling zorgt soms voor storingen of problemen in de CV-ketel. Door een zogenaamde ‘vuilafscheider’ te installeren, wordt het vuil uit het verwarmingswater automatisch gefilterd. Het onderdeel zorgt ervoor dat de verwarmingsketel langer meegaat en het voorkomt storingen.  

 

Overweeg een nieuwe plek voor de CV-ketel

Hoe langer warm water onderweg is naar de radiatoren en kranen in uw woning, hoe meer het water kan afkoelen. De plek van uw verwarmingstoestel speelt hier een belangrijke rol. Oude toestellen zijn vaak groot, waardoor ze slechts op enkele plekken in huis geïnstalleerd konden worden. Nieuwe HR-ketels zijn compacter. Dat biedt mogelijkheden om ze op een centrale plek in huis te plaatsen, waardoor er minder warmteverlies is en u ook sneller warm water krijgt. Bent u aan het oriënteren naar een nieuwe ketel? Bekijk eens of een nieuwe locatie, in de buurt van verwarmingen en de douche, mogelijk is in uw woning.

 

Pas de snelheid van de pomp aan

De pomp in uw verwarmingstoestel zorgt voor de verspreiding van het warme water. Hoe sneller het warme water door uw woning stroomt, hoe minder warmte er afgegeven kan worden aan de verwarming. Het kan interessant zijn om de pomp af te stellen, zodat het water meer tijd krijgt om de radiatoren te verwarmen. Nieuwe HR-ketels regelen deze snelheid zelf, oudere toestellen hebben vaak de mogelijkheid om dit zelf in te stellen.    

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Corona virus

Lees meer over de maatregelen die Volta Limburg heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten