Het expansievat: werking, kosten en vervanging

Het expansievat: werking, kosten en vervanging

Een expansievat is een onderdeel van de CV installatie dat de drukverschillen van de centrale verwarming opvangt. Dit onderdeel heeft vaak een kenmerkende rode kleur. In dit artikel leest u meer over hoe een expansievat werkt, wat dit onderdeel kost en wanneer het vervangen moet worden.

 

Wat is een expansievat?

expansievatDe centrale verwarming verwarmt koud water tot de ingestelde temperatuur. Warm water zet uit, waardoor het meer ruimte nodig heeft. Het water stroomt vervolgens vanaf de CV-ketel door de metalen verwarmingsbuizen in uw woning, waar het voor extra druk zorgt in de metalen leidingen. Het expansievat vangt deze verschillen op, zodat er niet teveel druk opbouwt in de gehele verwarmingsinstallatie.

 

Werking bij een CV-ketel

Een expansievat bestaat uit twee compartimenten, welke gescheiden zijn door een gesloten, rubberen membraam. Het bovenste deel is aangesloten op de leiding van de CV-installatie en bestaat uit water. Het andere deel is gevuld met gas (stikstof).

 

Wanneer de druk in de leidingen toeneemt, komt er meer water in het expansievat terecht. Het flexibele membraam beweegt mee, zodat er extra ruimte ontstaat voor het water. Als de druk is afgenomen veert het membraam weer terug. Op deze manier vangt het expansievat de drukverschillen op bij een centrale verwarming.    

 

overstortventielEen CV installatie is vaak beveiligd met een overstortventiel. Dreigt er teveel water in het expansievat te lopen, dan voert dit ventiel het overtollige water af. Op deze manier is het systeem beveiligd tegen overdruk.

 

Welk expansievat is geschikt?

Bij een expansievat is het belangrijk om te kijken naar de inhoud en de voordruk van het vat. Hoe meer vermogen de CV-ketel heeft, hoe groter de capaciteit van het expansievat moet zijn. Ook de plek van de verwarmingsketel is belangrijk: in de kelder is meer druk nodig dan op de zolder, omdat de radiatoren zich boven de verwarmingsinstallatie bevinden. Al het water in de verwarmingsinstallatie bevindt zich boven de CV-ketel: er staat dan meer druk op het systeem.

  • Inhoud: varieert van 18 tot 50 liter
  • Voordruk: 0,5, 1 of 1,5 bar

 

De kosten

De prijs van een expansievat is afhankelijk van de inhoud en de voordruk. De kleinste modellen zijn vanaf € 30,- verkrijgbaar. Voor een gemiddeld huishouden kost een expansievat tussen de € 50,- en € 100,-. Dit is exclusief installatiekosten. Bij huur of koop van een CV-ketel bij Volta Limburg leveren we alle benodigde onderdelen bij de verwarmingsketel. 

 

De plaats van het drukvat

cv-ketel met expansievatVoor een goede werking van het expansievat is het belangrijk dat het onderdeel zo dicht mogelijk bij de CV-ketel geïnstalleerd is. Dit voorkomt drukverlies. Het drukvat wordt aangesloten op het retour water, oftewel het koude water dat terugkomt van de radiatoren.  

 

Is het expansievat kapot? Eenvoudig te controleren

Als de verwarming minder goed werkt of een tikkend geluid maakt, is mogelijk het expansievat kapot. Dit kunt u vrij eenvoudig zelf testen. Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid. Hoort u bij beide kanten een dof geluid? Dan is het expansievat hoogstwaarschijnlijk kapot en is deze volgelopen met water. Controleer ook altijd de waterdruk van de CV-ketel, een te lage druk kan ook een teken van een defect expansievat zijn.

 

Het onderdeel vervangen

Gemiddeld gaat een expansievat 7 tot 10 jaar mee. De levensduur is afhankelijk van hoe intensief de CV-installatie gebruikt wordt. Met vloerverwarming en een warmtepomp (LTV-systeem) slaat de ketel minder vaak aan dan in een slecht geïsoleerd huis. Regelmatig onderhoud aan de verwarmingsketel kan de levensduur van het expansievat ook verlengen.

 

Een CV-ketel gaat langer (12 tot 15 jaar) mee dan het expansievat. Er is dus een kans dat het expansievat kapot gaat voordat de ketel vervangen hoeft te worden. Een goede reden om voor periodiek onderhoud te kiezen bij de aanschaf of huur van een CV-ketel.

 

Mocht u zelf aan slag gaan: let bij het vervangen van het expansievat op het gewicht. Als het drukvat vol met water zit, is het onderdeel aanzienlijk zwaarder dan bij de installatie.  

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten