Het expansievat: werking, kosten en vervanging

Het expansievat: werking, kosten en vervanging

Een expansievat is een soort drukvat dat de drukverschillen van de centrale verwarming opvangt. Dit onderdeel heeft vaak een kenmerkende rode kleur. We leggen onder andere uit hoe een expansievat werkt, wat dit onderdeel kost en wanneer het vervangen moet worden.

 

Wat is een expansievat?

expansievatDe centrale verwarming verwarmt koud water tot een bepaalde temperatuur. Warm water zet uit, waardoor het meer ruimte nodig heeft. Dit zorgt voor extra druk in de metalen leidingen waar het water vervolgens doorheen stroomt. Het expansievat vangt deze verschillen op, zodat er niet teveel druk opbouwt in de verwarmingsinstallatie.

 

Werking bij een CV-ketel

Een expansievat bestaat uit twee compartimenten, welke gescheiden zijn door een gesloten, rubberen membraam. Het bovenste deel is aangesloten op de leiding van de CV-installatie en bestaat uit water. Het andere deel is gevuld met gas (stikstof).

 

Wanneer de druk in de leidingen toeneemt, komt er meer water in het expansievat terecht. Het flexibele membraam beweegt mee, zodat er extra ruimte ontstaat voor het water. Als de druk is afgenomen veert het membraam weer terug. Op deze manier vangt het expansievat de drukverschillen op bij een centrale verwarming.    

 

overstortventielEen CV installatie is vaak beveiligd met een overstortventiel. Dreigt er teveel water in het expansievat te lopen, dan voert dit ventiel het overtollige water af.

 

Welk expansievat is geschikt?

Bij een expansievat is het belangrijk om te kijken naar de inhoud en de voordruk van het vat. Hoe meer vermogen de CV-ketel heeft, hoe groter de capaciteit van het expansievat moet zijn. Ook de plek van de verwarmingsketel is belangrijk: in de kelder is meer druk nodig dan op de zolder, omdat de radiatoren zich boven de verwarmingsinstallatie bevinden.

  • Inhoud: varieert van 18 tot 50 liter
  • Voordruk: 0,5, 1 of 1,5 bar

 

De kosten

De prijs van een expansievat is afhankelijk van de inhoud en de voordruk. De kleinste modellen zijn vanaf € 30,- verkrijgbaar. Voor een gemiddeld huishouden kost een expansievat tussen de € 50,- en € 100,-. Dit is exclusief installatiekosten.  

 

De plaats van het drukvat

cv-ketel met expansievatVoor een goede werking van het expansievat is het belangrijk dat het onderdeel zo dicht mogelijk bij de CV-ketel geïnstalleerd is. Dit voorkomt drukverlies. Het drukvat wordt aangesloten op het retour water, oftewel het koude water dat terugkomt van de radiatoren.  

 

Is het expansievat kapot? Eenvoudig te controleren

Als de verwarming minder goed werkt of een tikkende geluid maakt, is het mogelijk dat het expansievat kapot is. Dit kunt u vrij eenvoudig zelf testen. Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid. Hoort u bij beide kanten een dof geluid? Dan is het expansievat hoogstwaarschijnlijk kapot.

 

Het onderdeel vervangen

Gemiddeld gaat een expansievat 7 tot 10 jaar mee. De levensduur is afhankelijk van hoe intensief de CV-installatie gebruikt wordt. Met vloerverwarming en een warmtepomp (LTV-systeem) slaat de ketel minder vaak aan dan in een slecht geïsoleerd huis. Regelmatig onderhoud aan de verwarmingsketel kan de levensduur van het expansievat ook verlengen.

 

Een CV-ketel gaat langer (12 tot 15 jaar) mee dan het expansievat. Er is dus een grote kans dat het expansievat kapot gaat voordat de ketel vervangen hoeft te worden. Een goede reden om voor periodiek onderhoud te kiezen bij de aanschaf of huur van een CV-ketel.

 

Mocht u zelf aan slag gaan: let bij het vervangen van het expansievat op het gewicht. Als het drukvat vol met water zit, is het onderdeel aanzienlijk zwaarder dan bij de installatie.  

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Corona virus

Lees meer over de maatregelen die Volta Limburg heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten