Alles over de hoogrendementsketel

Alles over de hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel, afgekort een HR-ketel, is de opvolger van de verbeterd rendement ketel (VR-ketel). Deze verwarmingsketel heeft een rendement van 100% of zelfs hoger. Er zijn verschillende soorten en merken hoogrendementsketels verkrijgbaar. Lees meer over de werking, de kosten en of deze ketel interessant voor u is.

 

De werking van een HR-ketel

De verwarmingsketel verbrandt gas om water te verwarmen. Bij het proces komen rookgassen vrij, die een hoogrendementsketel gebruikt om het koude water dat terugkomt (bijvoorbeeld vanaf de radiatoren) voor te verwarmen. Dit gebeurt in de warmtewisselaar. De warmtedamp condenseert en geeft de warmte af. Bij de condensatie komt water vrij, een hoogrendementsketel heeft hiervoor een aansluiting op het riool nodig om het condenswater af te voeren.

 

De HR-ketel haalt een hoog rendement doordat de ketel zowel de energie van het gas als de rookgassen gebruikt om het water te verwarmen. Door deze combinatie kan het rendement boven de 100% uitkomen.

 

Solo- of combiketel

Een HR-ketel is leverbaar als solo-ketel als combiketel. Dit betekent dat u een variant kunt kiezen die alleen uw huis verwarmt (solo) of een ketel die ook warm tapwater voor de kraan of douche levert (combi). Bij een combiketel hoeft u geen aparte boiler te plaatsen.

 

Soorten verwarmingsketels

Naast de gebruikelijke HR-ketels zijn er ook Ulta Hoog Rendementsketels (UHR-ketel) en Hoog Rendement Elektriciteit ketels (HRe-ketel) op de markt.

  • UHR-ketel: deze verwarmingsketel werkt in samenwerking met een warmtepomp (hybride systeem). De warmtepomp haalt de warmte uit de omgeving, bijvoorbeeld de lucht of de grond. Doordat het apparaat de warmte overgeeft aan de verwarmingsketel haalt de UHR-ketel een rendement van wel 140%.
  • HRe-ketel: deze verwarmingsketel produceert naast warm water ook elektriciteit. De HRe-ketel zet de warmte van de rookgassen om in stroom, dit heet warmtekrachtkoppeling. Zo bespaart u dus ook op de kosten van stroom. 

 

Kosten van een hoogrendementsketel

De prijs van een HR-ketel varieert per merk en type ketel. Een solo ketel is in het algemeen enkele honderden euro’s goedkoper dan een combiketel, omdat een soloketel alleen warm water voor de verwarming levert. De CW-waarde van een verwarmingsketel geeft aan hoeveel tapwater een combiketel kan leveren (waarde CW3 tot en met CW6). Ook het vermogen in kW geeft aan hoe krachtig een HR-ketel is.  

 

De vanaf prijs voor een soloketel is ongeveer € 999,-, voor een combiketel € 1.399,-. Naast kopen is het ook het huren van een CV-ketel een mogelijkheid. Houd ook rekening met bijkomende installatiekosten.

 

HR-ketels vergelijken

Er is een grote keuze aan merken hoogrendementsketels. Bij Volta Limburg hebben we een aantal betrouwbare merken voor u geselecteerd: Remeha, Intergas en Nefit. Deze fabrikanten leveren diverse zuinige en efficiënte HR-ketels. Neem voor vragen of een vrijblijvende afspraak met een adviseur contact op met onze klantenservice.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Corona virus

Lees meer over de maatregelen die Volta Limburg heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten