De woning warm houden in de winter

De woning warm houden in de winter

Nu de temperatuur naar het nulpunt daalt, kan het snel kouder worden in huis. Hoe zorgt u voor warmte en comfort in huis, zonder dat de energierekening hoog oploopt? We geven een aantal tips.

 

Isolatie

Woningisolatie is een belangrijke stap om warmte binnen te houden. U kunt de verwarming op koude dagen vol open zetten, maar dit geeft in niet goed geïsoleerde huizen vaak maar kort comfort. De warmte zal door de naden en kieren de woning snel verlaten.

 

Zeker in oudere huizen kan isolatie een groot verschil maken. Niet alleen qua temperatuur en comfort in de woning, maar ook op de energierekening. De stookkosten dalen, omdat de warmte in de woning blijft en u hierdoor de thermostaat minder hoog hoeft te zetten. En minder stoken betekent ook een verminderde CO2-uitstoot. U draagt op deze manier dus ook bij aan een beter milieu!

 

Er zijn verschillende vormen van isolatie met elk hun voordelen: spouwmuur-, dak- of vloerisolatie. Met iedere maatregel bespaart u geld en energie. Geld dat u kunt uitgeven aan andere leuke dingen. U wilt nu vast weten hoeveel geld u kunt besparen?

 

Een goed werkende verwarming

De CV-ketel zorgt voor verwarming en warm water. Om de woning sneller en beter warm te krijgen, is het belangrijk dat er geen lucht in de radiatoren zit. Maakt de verwarming borrelende geluiden of warmen de radiatoren niet meer goed op? Dan is het tijd om de radiatoren te ontluchten. Na het ontluchten is de woning sneller warm en dat scheelt energie: u hoeft minder hard te stoken.

 

Sluit deuren en gordijnen

Doe alle deuren en gordijnen in huis dicht en controleer of er nog koude lucht langs de deur naar binnen glipt. Plaats eventueel een tochtstrip of band om kieren te dichten. Dan bent u er zeker van dat de koude tocht niet meer onder uw deur zal waaien.

Dikke gordijnen houden de ruimte ook warm. Ze vormen een soort extra isolatielaag. Het is wel belangrijk dat de gordijnen niet over de radiatoren heen vallen, anders kan de ruimte niet goed verwarmd worden.

 

Leg een warm vloerkleed neer

Als we ergens een hekel aan hebben, dan is het wel koude voeten. Hoe warm het huis ook is, als uw vloer koud aanvoelt kan er langs die weg veel warmte verloren gaan. Vloerisolatie voorkomt dat de warmte via de vloer verloren gaat. Maar is er ook een eenvoudige, praktische oplossing voor een koude vloer: een (hoogpolig) vloerkleed! Waarom? Een vloerkleed houdt de warmte langer vast. Daarnaast zorgt het niet alleen voor heerlijk warme voetjes, het geeft uw interieur ook nog eens een warme en comfortabele uitstraling!

 

Steek een kaarsje aan

Steek tijdens de koude, donkere dagen extra veel kaarsen aan. Dat is niet alleen gezellig, het geeft ook extra warmte af. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met de verwarming, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat het een stuk aangenamer wordt in uw woning. Vooral in kleinere kamers merkt u al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. En een ander voordeel: geurkaarsen zorgen ook nog eens voor een heerlijke geur. Wat ons betreft dus een win-win-win situatie!

 

Goede ventilatie

In de winter doen we vaak alle ramen, deuren en ventilatieroosters dicht om de kou buiten de deur te houden. Toch is goed ventileren juist in deze periode belangrijk om de ophoping van vocht te voorkomen. Met goede ventilatie zorgt u ervoor dat vocht de woning verlaat. Droge, verse lucht warmt beter op dan vochtige lucht. Dan hoeft de verwarming minder hard te werken om de woning goed warm te krijgen en te houden. Ventileer dus extra als u kookt,  doucht of de was binnenshuis laat drogen.

 

Kies voor een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat heeft u op ieder moment van de dag een aangename temperatuur in de woning. Door een zelflerend systeem hoeft u nooit meer de temperatuur handmatig in te stellen. Het apparaat ‘leert’ wanneer u niet thuis bent en zet dan automatisch de verwarming lager. Ook wanneer u thuiskomt is de verwarming al aangesprongen. Een ander voordeel: in een handige app ziet u ook hoeveel energie u bespaart.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten