Duurzame energie opwekking in 2021

Duurzame energie opwekking in 2021

Duurzame of groene energie is afkomstig uit natuurlijke bronnen die vrijwel onuitputtelijk zijn. Op deze manier zijn ook toekomstige generaties verzekerd van energie en wordt hun leefmilieu niet uitgeput door ons huidige gebruik. Welke opties van duurzaam opwekken hebben we anno 2021 beschikbaar? We bespreken de belangrijksten waarmee u zelf aan de slag kunt. 

 

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is afkomstig uit niet-fossiele bronnen, zoals zon, wind of water. Deze bronnen raken niet op en zijn hernieuwbaar, waardoor de mens er altijd uit kan putten. Het is schone energie; er komen geen fossiele brandstof aan te pas en er komen dus geen schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide/CO2, vrij. Bij energie uit fossiele bronnen, zoals kolen- of gascentrales, komen deze stoffen wel bij. Olie en gas raken langzaamaan op, daarnaast dragen ze in grote mate bij aan klimaatverandering. 

 

Zelf duurzaam energie opwekken

U kunt ook zelf duurzame energie opwekken. Dit kan op verschillende manieren, de meest gebruikelijke voor woningeigenaren zijn via zonnepanelen of een warmtepomp. Hieronder lichten we ze toe.

 

Stroom opwekken met zonnepanelen

Een eenvoudige manier om zelf duurzame energie op te wekken is de installatie van zonnepanelen. De panelen vangen energie op uit zonlicht en zetten dit om in elektriciteit. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, waardoor het direct beschikbaar is voor eigen gebruik. Op dagen dat u meer opwekt dan u verbruikt, levert u dit overschot terug aan het stroomnet. Uw energiemaatschappij verrekent dit met uw jaarlijkse verbruik (bijvoorbeeld ’s nachts), waardoor uw energierekening fors lager uitpakt. Zonne-energie is daarom niet alleen duurzaam, maar ook voordelig! 

 

Duurzaam met een warmtepomp

Warmte creëren met een warmtepomp is ook een duurzame manier van energieopwekking. Warmtepompen halen namelijk energie uit de omgeving: de buitenlucht, ventilatielucht, bodem of het grondwater. Deze energie of warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming. Op deze manier verwarmt u dus gasloos. Een warmtepomp verbruikt wel stroom, maar daar staat een veel lager (of bij een volledige warmtepomp geen) gasverbruik tegenover. Warmtepompen zijn er in verschillende varianten: 

  • Volledig elektrische warmtepomp

Deze warmtepomp zorgt voor verwarming van uw hele huis en voorziet u ook van warm water in de keuken en de badkamer. Dit type wordt ook wel een volledige of all-electric warmtepomp genoemd.

  • Hybride warmtepomp

Deze variant werkt in combinatie met uw bestaande CV-ketel en neemt de verwarming van het huis grotendeels over. Alleen op erg koude dagen (zoals in de winter) springt de CV-ketel bij. Sommige hybride warmtepompen leveren ook warm water voor kraan en douche. Deze optie is een laagdrempelige tussenstap naar volledig aardgasvrij wonen. 

 

Met een warmtepomp kiest u voor een vorm van duurzame energie: u kunt daardoor subsidie krijgen voor de aanschaf van een toestel. De hoogte hangt af van het type warmtepomp en het vermogen, maar de bedragen kunnen oplopen tot wel € 1.800 (bron: Milieu Centraal). En hebt u een A+ of A++ label, dan krijgt u daar nog een bonus-subsidie voor. Zo wordt duurzaam wonen wel heel aantrekkelijk! 

 

Waarom kiezen voor duurzame energie in 2021?

De grootste nadelen van fossiele brandstoffen zijn dat ze op den duur opraken en dat er schadelijke stoffen vrijkomen bij de verbranding. Vooral CO2 levert een belangrijke bijdrage aan klimaatverandering. Door de kiezen voor duurzame energie vermindert u de uitstoot van schadelijke stoffen. Het is niet alleen beter voor het milieu, u bespaart ook op de energierekening. Met zonnepanelen daalt de stroomrekening, u krijgt van energiemaatschappij zelfs geld terug als u op jaarbasis meer opwekt dan u verbruikt. Met een warmtepomp verlaagt uw gasverbruik fors of zelfs helemaal (afhankelijk van het type warmtepomp).    

 

Waar bespaart u de meeste energie mee? Doe de online huisscan van PlusJeHuis en u krijgt binnen 5 minuten een gratis, persoonlijk advies. Woningisolatie is vaak een belangrijke, eerste stap. Daarmee vermindert u uw energieverbruik. Vervolgens kunt u aan de slag met het zelf opwekken van duurzame energie.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Volta Limburg heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten