Is een elektrische boiler duurzaam?

Is een elektrische boiler duurzaam?

Warmtepompen, inductiekookplaten en infraroodpanelen: allemaal mogelijkheden om aardgasvrij te verwarmen. De elektrische boiler krijgt minder aandacht in alle klimaatplannen. Is water verwarmen met een elektrische boiler duurzaam?

 

Hoe werkt een elektrische boiler?

Een boiler is eigenlijk een groot voorraadvat met water. Een elektrisch verwarmingselement warmt het koude water tot de gewenste temperatuur op. Deze is in te stellen met een thermostaat. Om het voorraadvat zit een dikke laag isolatiemateriaal, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. De buitenkant is afgewerkt met een mantel. Ten slotte zijn er twee tappunten: één ingang voor koud water en een uitgang voor het warme water.

 

Een boiler werkt anders dan een geiser: een boiler behoudt water warm, terwijl een geiser alleen verwarmt als er vraag is.

 

Soorten elektrische boilers

Er zijn verschillende soorten elektrische boilers. Grofweg bestaan er twee varianten:

  • Een close-in of keukenboiler. Dit apparaat heeft een capaciteit van maximaal 20 liter en wordt vaak onder het keukenblok geplaatst. Daarmee heeft u snel warm water.
  • Een elektrische boiler voor warm water in de keuken of badkamer. Deze toestellen hebben vaak een capaciteit van 50, 80, 120 of 150 liter.

 

Voordelen elektrisch verwarmen

Een elektrische boiler heeft verschillende voordelen ten opzichte van een gasgestookte variant:

  • Toestellen zijn compacter
  • Minder onderhoud nodig
  • Veiliger

Een elektrische boiler is eenvoudiger te installeren: overal waar water en elektriciteit beschikbaar is, kan een toestel geplaatst worden. Er is geen rookgasafvoer nodig, zoals bij een gasgestookte CV-ketel. Dat maakt een elektrische boiler ook meteen veiliger.

 

Energieverbruik van een elektrisch boiler

Een veelgenoemd nadeel van een elektrische boiler is het energieverbruik. Een gasgestookte boiler verbruikt minder energie om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Volgens Milieu Centraal verbruikt een elektrische boiler bij een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar. Daarentegen zijn toestellen de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden, onder andere door betere isolatie. En er zijn nog verschillende andere manieren om het energieverbruik te verminderen. Zo wordt de aanschaf een stuk aantrekkelijker.

 

Ingestelde temperatuur verlagen

De meeste close-in boilers staan standaard ingesteld op 80 graden. Het kost veel energie om het water tot deze temperatuur te verwarmen. Door de temperatuur te verlagen naar 60 graden hoeft de boiler minder hard te werken en verbruikt het toestel minder stroom. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, want dat verhoogt het risico op legionella.

 

Profiteer van dubbeltarief

Heeft u een energieabonnement met een daltarief? Dan betaalt u ’s nachts minder voor elke kWh die u verbruikt. Het is dan interessant om de boiler zoveel mogelijk tijdens nachtelijke uren het water op te laten warmen. Met een tijdschakelklok stelt u eenvoudig de gewenste uren in.

 

Zonnepanelen kopen

U kunt natuurlijk ook zelf groene stroom opwekken door middel van zonnepanelen. Als de boiler aanstaat verbruikt het apparaat de zonnestroom direct. Daarmee voorkomt u een hoge stroomrekening en wekt u zelf duurzame stroom op.

 

 

Verbruik minder water

Water dat u niet verbruikt, hoeft de boiler ook niet op te warmen. Met een waterbesparende kraan en douchekop verbruikt u al snel 30% minder water.

 

Duurzaamheid van een elektrische boiler

Is een elektrische boiler duurzaam? Zeker in combinatie met zonnepanelen is een elektrische boiler een duurzame optie. De toestellen worden steeds zuiniger en er zijn verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Daarmee kan de elektrische boiler een rol spelen in een aardgasvrije toekomst.

 

Wilt u weten welke boiler geschikt is voor uw huishouden? Vraag een advies aan. Dan weet u zeker dat de boiler de juiste capaciteit heeft en u altijd genoeg warm water heeft. Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ons nieuwe verduurzamingsmagazine.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Interesse in een warmtepomp?

Weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan onze warmtepompcheck

Sluiten