Gasloos, wat is dat en wat betekent het voor mij?

Gasloos, wat is dat en wat betekent het voor mij?

Gasloos, wat is dat en wat betekent het voor mij? 

Er verschijnen regelmatig berichten in de media over gasloos wonen en duurzame energie. Wat betekenen deze begrippen nu concreet voor u?
 

Het Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord stelt dat in 2050 de CO2-uitstoot met minimaal 90% is gedaald ten opzichte van 1990. Deze daling in CO2-uitstoot wordt gerealiseerd door een energietransitie. Dat wil zeggen dat er een omschakeling plaatsvindt van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool naar duurzame energie zoals zonne-energie, windenergie en aardwarmte.
Nederland heeft een grote uitdaging op het gebied van verduurzamen. Op dit moment staat Nederland voorlaatste op de EU-lijst Duurzame Energie.
 

Wat betekent dit voor Nederland?

Vanuit het Klimaatakkoord zijn verschillende regels opgesteld. Onderstaande maatregelen zijn opgenomen in dit akkoord:​

  • Beodigde aanpassingen om een woning gasloos te maken:
    € 20.000,- voor gemiddelde huizenbezitter 
  • Reductiedoelstelling CO2 voor 2030 realiseren van 49% t.o.v. 1990
  • Vanaf 2021 jaarlijks meer dan 50.000 bestaande woningen verduurzamen
  • Elektriciteitsprijs verlagen vanaf 2020 met 2,7 cent per kWh
  • Gasprijs verhogen vanaf 2020 met 5,5 cent per m3

Verwachting elektriciteitsproductie 2030 met 70% afhankelijk van het weer.

 

 

Tip! 

Wilt u weten hoeveel gas u verbruikt per jaar?
Neem uw energienota van afgelopen jaar erbij om te kijken hoe hoog uw gasverbruik is en bespreek met een van onze adviseurs waar de mogelijke besparingen in uw woning gerealiseerd kunnen worden.  

 

Welke maatregelen neemt de overheid?

Naast landelijke en provinciale doelen, hebben ook gemeenten een doel voor 2021. Zij moeten eind 2021 een transitievisie warmte vaststellen. Dit wordt het Programma Aardgasvrije Wijken genoemd. In deze visie wordt een tijdspad vastgelegd waarin wordt beschreven wanneer wijken van het aardgas afgaan en verduurzaamd worden. Uiteindelijk gebruiken 8 miljoen gebouwen geen aardgas meer, worden deze geïsoleerd en voorzien van duurzame energie. Vanuit de overheid is er ook het Programma Aardgasvrije Wijken, hierbij doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Kijk op de website van uw eigen gemeente welke aanpak en maatregelen zij (gaan) treffen om ervoor te zorgen dat het Klimaatakkoord gerealiseerd wordt in uw wijk.

Is de overstap naar duurzame energie haalbaar?
De ontwikkelingen in de branche en de technieken zijn inmiddels zo ver dat het relatief eenvoudig is om de stap naar duurzame nieuwe energie te zetten. Door de duurzame alternatieven voor verwarmen aan te vullen met energiebesparende producten, zoals isolatie, ledverlichting, zonnepanelen en warmtepompen, om duurzame opwekking mogelijk te maken, is een duurzamer en energiezuiniger leven mogelijk voor iedereen.
Met deze maatregelen zorgen we er namelijk voor dat onze positieve bijdrage aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen nog groter wordt.
De overstap naar een volledig aardgasloze woning is een dure investering. Dit gebeurt ook in kleine stapjes.

 

Welke stappen kunt u doorlopen naar gasloos wonen?

Stap 1
Check de isolatie van uw woning. Als er ergens in uw woning isolatie ontbreekt, kunt u het beste eerst zorgen dat deze delen van het huis geïsoleerd worden. Op deze manier verliest u onnodig opgewekte warmte.


Stap 2
Is de isolatie in orde? Maak dan een plan voor uw woning. Bekijk of er in uw gemeente of wijk een alternatief beschikbaar is voor aardgas. In Limburg worden diverse warmtenetten aangelegd om woningen duurzaam te verwarmen.

 

Zelf duurzaam energie opwekken kan ook. In een goed geïsoleerde woning kan een warmtepomp de gasgestookte CV-ketel vervangen.    


Stap 3
Gebruik alle geplande onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen om dichter bij het doel gasloos wonen te komen. Zo combineert u uitgaven en kunnen kosten meevallen.


Stap 4
Ga in gesprek met buren of vrienden. Vraag wat zij al gedaan hebben op het gebied van gasloos wonen en hoe zij dat aangepakt hebben.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten