Geld overhouden voor leuke dingen

Geld overhouden voor leuke dingen

Ondanks de toegenomen aandacht voor het milieu, blijkt uit onderzoek van het CBS dat de portemonnee de grootste prikkel is om zuinig met energie om te gaan. In plaats van de verwarming een graadje hoger, trekken veel mensen een extra laag aan. Zo'n 90% van de Nederlanders zegt kleine dingen zoals deze te doen om energie te besparen, maar vooral uit Hollandse zuinigheid dus. Ouderen doen dat vaker dan jongeren, blijkt uit het onderzoek.

 

Het zijn vaak de kleine dingen die het doet en waarmee je jaarlijks kunt besparen op je energierekening. Lees onze tips!

 

Verminder uw wasbeurten

De wasmachine is in veel huishoudens een groot verbruiker. Het draaien van een wasje kost gemiddeld vier procent van wat een huishouden in toaal aan elektriciteit verbruikt. Dat blijkt uit gegevens van Milieu Centraal. Wanneer u twee keer per week een volle trommel wast in plaats van vier keer een halfvolle trommel, kunt u tussen de € 10,- en € 30,- per jaar besparen, berekende de Consumentenbond. Ook de temperatuur is van invloed. Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van je wasmachine. Een wasje op zestig graden kost bijna twee keer zoveel als een wasje op veertig graden.

 

Verlichting 

Met de donkere dagen springen bij veel huishoudens de lampen aan wanneer het begint te schemeren met een tijd- of schemerschakelaars. Dit is een stuk veiliger en weerhoudt het aantal woninginbraken. Logisch dus dat we meer energie verbruiken dan in de periodes wanneer het langer licht is. Een optie om met verlichting op de energierekeing te besparen zijn de keuze voor led-lampen. Deze zijn 85% zuiniger dan een gloeilamp. Bent u thuis maar gaat u koken en er is niemand aanwezig op de tweede verdieping, vergeet dan niet het licht uit te schakelen. Een gemiddelde gloei- of halogeenlamp elke dag 10 uur laten branden, kost namelijk al gauw zo'n € 30,- per jaar. Een lamp uitdoen wanneer u de kamer verlaat, loont dus echt.

 

Verwarming

Draai niet altijd meteen aan de verwarming maar pak eens een dikke trui of kruip wat dichter tegen elkaar aan. Wanneer u de verwarming altijd een graadje lager zet, bespaart u al gauw zo'n € 50,- per jaar. U bespaart nog eens € 40,- extra wanneer u de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al instelt of terugzet op 15 graden. Een andere tip is het plakken van radiatorfolie achter de verwarming zodat deze de buitenmuur niet verwarmt, maar de warmte gebruikt om de kamer te verwarmen.

 

Afwassen

Een vaatwasser verbruikt ongeveer 7% van het totale stroomverbruik. Een afwasmachine verbruikt namelijk per afwas gemiddeld twee keer meer energie dan een afwasbeurt met de hand. Heeft u niet veel afwas dan kunt u dit beter met de hand afwassen. Zo voorkomt ook nare geurtjes uit de afwasmachine wanneer deze niet vaak aangezet wordt maar er wel vuile vaat in staat. Ook eco-programma's zorgen voor minder energieverbruik. 

 

Opladers

Uit gemak vergeten we nog wel eens de oplader uit het stopcontract te halen maar wanneer je al deze energievreters niet verwijdert blijven deze stroom verbruiken. Het is dus altijd beter om de laders eruit te halen, ook vanwege brandgevaar. Helaas besparen we hier niet veel euro's mee. Apparaten die op standby staan daarentegen zoals een TV levert eerder iets op, zo'n € 35,- per jaar! 

 

Nog meer bespaartips en energieweetjes?

Heb je een energiecontract met dubbel tarief, dan betaal je 's nachts en in het weekend een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het verspreiden van het gebruik van energie is ook beter voor het milieu.

 

Speel mee met de Watt is waar Bespaarquiz en maak kans op een verduurzaamheidspakket t.w.v. € 25,- en kom meer te weten over energiebespaartips en weetjes! 


Speel mee 

 

Bron: NOS

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?
Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?

Veel mensen denken dat de zonnepanelen op onze daken beter presteren bij de tropische temperaturen die ons land overvallen de afgelopen dagen. Dit...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten