Klimaatstress

Klimaatstress

Energietransitie, wat is dat nu eigenlijk?

Er verschijnen regelmatig berichten in de media over de energietransitie, het klimaatakkoord, gasloos wonen en duurzame energie. Wat betekent dit nu concreet? Het Klimaatakkoord stelt dat in 2050 de CO2 -uitstoot met minimaal 90% is gedaald ten opzichte van 1990. Deze daling in CO2 -uitstoot wordt gerealiseerd door een energietransitie. Dat wil zeggen dat er een omschakeling plaatsvindt van fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool naar duurzame energie zoals zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Nederland heeft een grote uitdaging op het gebied van verduurzamen. Op dit moment staat Nederland voorlaatste op de EU-lijst Duurzame Energie. Specifiek gekeken naar het energieverbruik in Limburg bedraagt dit 185 PetaJoule* per jaar. De CO2 -uitstoot in Limburg bedraagt 11.900 Megaton ** (Mt) per jaar.

 

 

Programma Aardgasvrije Wijken

Naast landelijke en provinciale doelen, hebben ook gemeentes een doel voor 2021. Zij moeten eind 2021 een transitievisie warmte vaststellen. In deze visie wordt een tijdspad vastgelegd waarin wordt beschreven wanneer wijken van het aardgas afgaan en verduurzaamd worden. Uiteindelijk gebruiken 8 miljoen gebouwen geen aardgas meer, worden deze geïsoleerd en voorzien van duurzame energie. Vanuit de overheid is er het Programma Aardgasvrije Wijken, hierbij doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Voor dit programma zijn 27 gemeenten aan de slag gegaan als ‘proeftuin’. In Limburg is dit Gemeente Sittard-Geleen en zal de wijk Limbrichterveld-Noord als eerste onder handen worden genomen.

 

Hoe staat Limburg ervoor?

Provincie Limburg heeft de Limburgse Energie- en Klimaat Transitie Aanpak (LEKTA) opgesteld. Hierin staat beschreven wat de Provincie gaat doen om de doelen van 2030 en 2050 te behalen.

 

Waar is de Provincie al mee bezig? 

 • 17 extra windmolens plaatsen
 • 2 zonneparken realiseren
 • Het Groene Net
  Het Groene Net is een lokaal warmtebedrijf dat warmte afkomstig van Biomassacentrale Sittard (BES) en de restwarmte van SABIC’s naftakraker op Chemelot levert aan bedrijven en woningen in Sittard-Geleen, Beek en Stein voor de verwarming en koeling van huizen en bedrijven.
 • Mijngangen in Heerlen
  In Heerlen wordt op een soortgelijke manier het grondwater in de mijngangen gebruikt voor verwarming en verkoeling.
 • Industriële restwarmte in Maastricht
  In Maastricht wordt industriële restwarmte ingezet voor het verwarmen van woningen.

Als woningeigenaar speelt u zelf ook een rol in de energietransitie. Wilt u weten hoe u uw eigen CO2-uitstoot verminderd? Vul de gratis huisscan in van PlusJeHuis en u ziet direct waarmee u uw energieverbruik kunt verminderen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten