Nul op de meter

Nul op de meter

In een nul-op-de-meterwoning verbruiken de bewoners net zoveel energie als dat er op een duurzame manier opgewekt wordt. Dat betekent dat de energiemeter op 0 blijft staan en de jaarlijkse energierekening zeer laag tot 0 is. Bouwbedrijven leveren steeds meer woningen met een lage energievraag op. Het is ook haalbaar om een bestaande woning te renoveren tot energieneutraal huis.

 

Wat is een nul-op-de-meter woning?

De woningen worden energieneutraal gebouwd, zodat het huishouden volledig in haar eigen energiebehoefte kan voorzien. Een nul-op-de-meter-woning heeft vaak geen gasaansluiting, de verwarming is vaak volledig elektrisch. Andere bekende termen voor deze huizen zijn NOM-woningen of energieneutrale woningen.

Maatregelen om energieneutraal te wonen

Om een woning energieneutraal te maken zijn er verschillende aanpassingen mogelijk:

  • Woningisolatie: vloer-, dak- en spouwmuurisolatie voorkomen tocht en zorgen ervoor dat warmte binnenblijft.
  • Warmtepomp: een warmtepomp haalt de energie uit de omgeving. Vaak valt de keuze op een lucht-waterwarmtepomp, omdat buitenlucht altijd beschikbaar.
  • Drievoudig glas: om warmteverlies via het raam te voorkomen, zijn nul-op-de-meterwoningen vaak voorzien van driedubbel gas. HR++ glas is ook mogelijk.
  • Zonnepanelen: met zonnepanelen wekt een huishouden zelf zonnestroom op. Dat dekt het verbruik aan stroom in een woning.
  • Ventilatie: In goed geïsoleerde huizen is de aanvoer van frisse lucht erg belangrijk. Daarom wordt er vaak mechanische ventilatie of een Warmte-Terug-Win (WTW) systeem geïnstalleerd.

 

De toekomst van nul-op-de-meterwoningen

Zonnepanelen zijn een belangrijke onderdeel van nul-op-de-meterwoningen: ze zorgen voor eigen opgewekte zonnestroom. Tijdens zonnige maanden leveren ze vaak teveel stroom: slechts 30% van de energie wordt direct in het huis verbruikt. Tijdens de kille wintermaanden leveren panelen juist te weinig. Door de salderingsregeling bij zonnepanelen maakt het mogelijk dat de opgewekte zonnestroom tegen de verbruikte energie mag worden weggestreept, waardoor er nul op de meter kan overblijven. Aangezien de regeling vanaf 2023 wordt afgebouwd en in 2031 wordt stopgezet, is het nog de vraag of energieneutraal wonen daarna mogelijk blijft.

 

Bent u benieuwd met welke maatregelen er in uw woning mogelijk zijn? Met de gratis online huisscan van  PlusJeHuis ziet u direct met welke aanpassing u de meeste energie gaat besparen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten