Wat is mijn rol in de energietransitie?

Wat is mijn rol in de energietransitie?

Een beter milieu begint bij de Trias Energetica! (en dus je zelf)

Biologisch eten, vaker de fiets pakken, kiezen voor tweedeh(k)ans producten, minder vliegen, warme trui aan in huis… In uw dagelijkse leven kunt u op verschillende manieren bijdragen aan een beter milieu. En eigenlijk doet u dit ook al, want ook u zet de verwarming waarschijnlijk laag voor u gaat slapen. Zo zijn er in de woning een aantal zaken toe te passen om zelf al het nodige te doen om energie te besparen. Kleine aanpassingen in uw gedrag zoals korter douchen, maar ook maatregelen om het huis meer en meer energieneutraal te maken bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak.


TIP! Waar begint u?
Weet u hoeveel elektriciteit en gas u verbruikt? Zoek het maar eens op. Dat is de eerste stap, weten wat u verbruikt. Is dit niet bekend, dan weet u niet wat u verbruikt en ook niet wat u bespaart!

Beperk uw energievraag

Volgens het principe van Trias Energetica, kunt u zelf echt beter omgaan met energie en dus uw CO2 uitstoot verminderen. Het begint bij het beperken van de energievraag in huis. Zorg dat er zo min mogelijk energie wordt gevraagd, door korter te douchen, alleen de ruimte te verwarmen waar u bent (met de deuren van de overige vertrekken gesloten) of zuinige apparatuur te gebruiken met een A+ of hoger label. Ook het isoleren van de vloer, spouwmuur en het dak van de woning is een belangrijk onderdeel, want hiermee houdt u de warmte die de cv-ketel of warmtepomp heeft opgewekt binnen. Ook is het mogelijk om een slimme thermostaat te gebruiken. Deze thermostaat warmt de woning langzaam op en vraagt hiermee minder energie voor het verwarmen van de woning. Én, zit u net in de bus en beseft u zich dat de verwarming nog aanstaat? Dan kunt u deze op afstand lager zetten, handig!


TIP! Wat zijn de mogelijkheden in uw huis?
Er zijn vaak meerdere bespaarmogelijkheden. Bent u benieuwd waarop u mogelijk kunt besparen? Doe dan de PlusJeHuis check en leer wat uw opties zijn. Inzicht helpt mee om het huis te verduurzamen en energiezuiniger te maken, stap voor stap en betaalbaar. Of gaat u voor de volle 100%? Dan natuurlijk alles ineens. Wat het gaat kosten? Dat is afhankelijk van de woning, maar we hebben een schets voor gemaakt, zie deze afbeelding:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik duurzame energie

Het is natuurlijk fantastisch wanneer u zelf zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp in huis hebt of laat plaatsen met subsidie. In nieuwe woningen is dit zo goed als standaard, maar bij bestaande bouw is dit soms niet eens een optie. Toch heb zijn er ook varianten die wel een optie zijn, minder kostbaar zijn én minder ruimte in beslag nemen. Bijvoorbeeld de hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel of de ventilatie warmtepomp die warme lucht uit het ventilatiesysteem in huis hergebruikt. Duurzame energie is gewoon de beste keuze om te besparen en CO2 uitstoot te verminderen.


TIP! Verleg uw energiegebruik
Heeft u zonnepanelen op uw woning? Gebruik deze energie efficiënt! Verleg uw energiegebruik van gas naar elektriciteit door te koken op inductie, het gebruik van bijvoorbeeld een airfryer én wellicht een electrische auto op de oprit.


Fossiele brandstof gebruikt u efficiënt en zo schoon mogelijk
We snappen dat dit niet voor iedereen binnen bereik lijkt. Maar een goede keuze kan ook groene energie zijn of u aansluiten bij een collectief, koop een stukje windmolen of maak gebruikt van een zonnepanelenveld in de buurt, dat is schoon. Combineer dit met een verminderde energievraag en dan blijkt het cirkeltje (of driehoekje) weer rond. Zo maakt u het verschil!

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten