De isolatiewaarde van materialen

De isolatiewaarde van materialen

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar, zoals glaswol, piepschuim of papiervlokken. Welk materiaal isoleert uw woning het beste? Lees meer over wat de isolatiewaarde betekent.

 

Verschillende isolatiewaardes

Wanneer u begint u te lezen over isolatie, komt u waarschijnlijk verschillende isolatiewaardes tegen: Rc-waarde, R-waarde, U-waarde enzovoort. Elke isolatiewaarde geeft iets anders aan. Het is belangrijk om de juiste waardes met elkaar te vergelijken.  

 

Lambda waarde

De Lambda waarde, ook wel L-waarde, zegt iets over de warmtegeleiding van het isolatiemateriaal. Metalen zijn in het algemeen goede geleiders: dat maakt ze een slechte keus bij isolatie. Hoe lager de Lambda waarde, hoe minder warmte er door het materiaal verloren gaat en hoe beter het materiaal isoleert. De waarde wordt uitgedrukt in W/mk, oftewel Watt per meter Kelvin. 

 

Rd-waarde van isolatiemateriaal

De Rd-waarde van isolatiemateriaal geeft de warmteweerstand aan: hoe goed het materiaal warmte vasthoudt. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie van het materiaal zelf is. Rd staat staat voor ‘Resistance declared’, oftewel de waarde is door de fabrikant opgegeven. Sommige producenten gebruiken daarom ook wel de R-waarde. Hoe goed het materiaal in praktijk isoleert is afhankelijk van de dikte van de laag en de constructie er omheen.

 

Rc-waarde

De Rc-waarde staat voor Resistance Construction en geeft het totale isolerende vermogen weer: dit is een combinatie van het gebruikte materiaal, de dikte van de isolatielaag en ook de constructie er omheen. Hoe hoger de Rc-waarde is, hoe beter de isolatie werkt.

 

U-waarde

Bij glas wordt de isolatiewaarde uitgedrukt als U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas heeft een U-waarde van minder dan 1, HR++ glas zit tussen 1,0 en 1,2 en standaard dubbelglas heeft een U-waarde van ongeveer 2,7. Ook een kozijn heeft een isolatiewaarde, deze ligt voor een isolerende kozijn aanzienlijk lager dan bij een standaard variant.

 

Minimale isolatiewaarde voor subsidie

Om in aanmerking te komen voor subsidie is het belangrijk dat het gekozen materiaal uw woning voldoende isoleert. Voor elke toepassing gelden er andere eisen (2022):

 

Dak, vloer, gevel

Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)

Spouwmuurisolatie

1,1

Dakisolatie

3,5

Vloer zolder isoleren

3,5

Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant)

3,5

Vloerisolatie

3,5

Bodemisolatie

3,5

Bron: Milieu Centraal

 

Om de aanvraag van subsidie makkelijker te maken heeft het RVO een lijst met veelgebruikte isolatiematerialen gepubliceerd. Staat het door u gekozen isolatiemateriaal er niet op? Vraag dan een technische specificatie op bij het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert.

 

Wat is een goede isolatiewaarde?

Wanneer is een isolatiewaarde goed? Dat is afhankelijk van wat u wilt bereiken. Zo heeft een stenen muur met een lege spouw van 6 centimeter breed een Rc-waarde van 0,4. Met na-isolatie stijgt de waarde naar 1,7. Dat levert al een flinke besparing op de energierekening op. Wilt u energieneutraal wonen? Dan is een Rc-waarde van minimaal 4,5 nodig (bron: Milieu Centraal). Om dat te bereiken kiest u voor aanvullende gevelisolatie aan de binnen- of buitenzijde van de muur.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten