De invloed van zomertijd op uw energieverbruik

De invloed van zomertijd op uw energieverbruik

In het voorjaar gaat de klok vooruit: een handig ezelsbruggetje om te onthouden of u een uurtje langer of korter kunt slapen. Elk jaar verzetten we de klok, maar waarom doen we dat eigenlijk? Verbruiken we ook minder energie als het ’s avonds langer licht is?

 

Waarom bestaat de zomertijd?

We zetten elke lente de klok een uur vooruit, maar waarom doen wat dat eigenlijk? De huidige zomertijd is een gevolg van de oliecrisis in 1973, toen er een groot tekort aan olie was ontstaan. De zomertijd was één van de maatregelen die werden doorgevoerd om energie te besparen: als het ’s avonds langer licht is, verbruiken mensen minder stroom. Maar gaat dit argument tegenwoordig nog wel op? 

 

Minder stroomverbruik en meer zon

De zomertijd past beter bij het ritme van de mens, zo is de gedachte. Kinderen spelen langer buiten, u zit ’s avonds meer in de tuin. Dat betekent dat de kachel en de verlichting uit kunnen blijven. Ook laptops en televisies staan vaker uit. 

 

Energiebesparing of niet?

Tegenwoordig hebben huishoudens een stuk meer elektronische apparaten in huis, maar deze zijn ook een stuk zuiniger geworden. Een ledlamp verbruikt veel minder stroom dan een gloeilamp en LCD tv’s zijn een stuk zuiniger dan een oude beeldbuis.

Door de warmere zomers is er wel een grote energieverbruiker bijgekomen: de airconditioner. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een airco om binnen een comfortabele temperatuur te hebben. Maar net als ventilatoren verbruiken airco’s flink wat energie, zeker als ze de hele dag aanstaan. 

 

Weinig invloed op stroomverbruik

Essent heeft uitgezocht wat voor effect het wijzigen van de klok nu daadwerkelijk heeft op het energieverbruik. De grootste stijging in verbruik is ’s avonds na het ingaan van de wintertijd te zien. Al met al ligt het verbruik na het terugzetten van de klok slechts 2 procent hoger. Na de zomertijd is er volgens Essent geen daling of stijging waarneembaar. Het verzetten van de klok heeft dus weinig invloed op het stroomverbruik. 

 

Toch uw energieverbruik verminderen

Het verzetten van de tijd heeft dus nauwelijks invloed op uw energieverbruik en het levert u geen lagere energierekening op. Wilt u wel aan de slag met energiebesparing? De verduurzaming van uw woning is goed voor zowel uw portemonnee als het milieu. Is uw woning al goed geïsoleerd of wekt u al uw eigen zonnestroom op? Ontdek wat u kunt besparen met gratis online huisscan van PlusJeHuis!

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten