Tips om snel en simpel energie te besparen in huis

Tips om snel en simpel energie te besparen in huis

U kunt natuurlijk veel geld besparen door duurzame energieproducten aan te schaffen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Maar dat zijn behoorlijke uitgaven en helaas laat de portemonnee dit niet altijd toe. Gelukkig kunt u zelf een hoop doen om energiezuiniger te leven. Hieronder geven wij 6 simpele tips om snel energie te besparen.

 

De 6 tips om simpel energie te besparen

Minder energie gebruiken is moeilijk? Dat hoeft niet. Vaak zijn er slechts een paar kleine gedragsaanpassingen nodig. Het fijne van deze tips is dat het wooncomfort er niet minder op wordt!

 

1. Bewustwording van de lampen

Misschien doet u het al, maar een groot deel van Nederland vergeet dit; het licht uitdoen als u een kamer verlaat. Het is een gewoonte om het licht aan te laten. Door een tijd bewust het licht uit te doen in kamers waar u niet bent, wordt dit automatisch een gewoonte. Hiermee kunt u een hoop energie besparen.

Als het toch over lampen gaat. Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van grote lichten, maar gebruik wat u nodig heeft. Daarnaast is het vervangen van de lamp voor een spaar- of ledlamp een slimme zet om extra energie te besparen.

 

2. Wat minder lang douchen

Door een paar minuten korter te douchen kunt u wel €100,- per jaar besparen. Het warm maken van het water kost namelijk veel energie. Daarnaast is het ook heel goed voor het milieu, dus dat is ook een mooi argument.

Wilt u besparen op water, maar ook fijn en comfortabel douchen? Schaf dan een waterbesparende douchekop aan. Dit scheelt een paar liter per minuut en zelf merkt u vrij weinig van het verschil.

 

3. Slim gebruik maken van apparaten

Zet u de wasmachine of vaatwasser aan als deze nog niet vol is? Dan kunt u snel wat energiebesparende maatregelen doorvoeren. Door de vaatwasser en wasmachine pas te gebruiken als deze vol zijn, scheelt dat een flink aantal wasbeurten per jaar. Hiermee kunt u tot 15% besparen op het stroomverbruik.

Laat u de deur van de koelkast of vriezer wel eens ‘even’ openstaan? Of ontdooit u de vriezer niet als er een laag ijs in staat? De apparaten gaan dan extra hard werken – lees extra energie verbruiken – om koel te blijven.

 

4. Check de verwarming

Door de verwarming is het lekker warm in huis. Fijn! Maar het is niet altijd nodig om de verwarming op een hoge temperatuur ingesteld te hebben. Als u slaapt of de hele dag aan het werk bent, wordt het huis voor niets verwarmd. Dat is zonde. Zet de verwarming wat lager als u naar bed of naar het werk gaat en weer omhoog zodra u wakker of weer thuis van het werk bent. Zo kunt u tientallen euro’s per jaar besparen.

 

Tip: met een slimme thermostaat kunt u instellen dat de verwarming automatisch omlaag springt als u bijvoorbeeld naar uw werk gaat aan. De verwarming springt weer aan op het tijdstip dat u (bijna) thuis bent. Lees hier meer over slimme thermostaten.

 

5. Een stekkerdoos gebruiken

In huis zijn er verschillende sluipverbruikers. Wat zijn dit? Sluipverbruikers zijn apparaten die energie verbruiken, terwijl ze niet aan staan. Tegenwoordig zetten veel mensen hun tv op stand-by in plaats van helemaal uit. Dit is een voorbeeld van een sluipverbruiker. Door een stekkerdoos met aan/uit knop aan te schaffen, kunt u een deel van dit energieverbruik beperken. U kunt er meerdere stekkers in kwijt en door de stekkerdoos uit te zetten, wordt er geen stroom meer afgenomen.

 

6. Tocht in huis voorkomen

In nieuwbouw komt het niet veel meer voor, maar in oudere huizen nog zeker wel: tocht. Dit komt via naden en kieren uw huis binnen. Hierdoor moet u meer energie verbruiken om het huis op te warmen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld tochtstrips kunt u tocht tegengaan.

 

Meer tips over energie besparen in huis

Bent u benieuwd wat u nog meer kunt doen om energie te besparen in huis? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.

 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten