Goede badkamerventilatie: dit zijn de mogelijkheden

Goede badkamerventilatie: dit zijn de mogelijkheden

Het is heerlijk: uitgebreid douchen of badderen en helemaal ontspannen onder een warme straal. Er is alleen één aandachtspunt: vocht. Dat ontstaat doordat de stoom afkoelt. Wanneer het blijft hangen, zorgt het voor nare geurtjes en schimmelplekken in de badkamer. Goede badkamerventilatie is dus belangrijk. We vertellen hoe u een ophoping van vocht in de badkamer voorkomt.

 

Badkamerventilatie met ventilatierooster

Een eenvoudig te realiseren optie voor badkamerventilatie is het gebruik van een rooster. Bij deze natuurlijke vorm van ventilatie wordt vochtige lucht direct via het ventilatierooster naar buiten afgevoerd. Het rooster dient standaard open te staan, maar u kunt ‘m na het douchen of badderen verder open zetten om de warme lucht nog sneller af te voeren. Wanneer de badkamer weer droog is, kan het ventilatierooster terug op de normale (open) stand. Zo hebt u optimale badkamerventilatie.

 

Badkamerventilatie met een badkamerventilator

Bent u op zoek naar efficiënte badkamerventilatie, kies dan voor een badkamerventilator. Deze voert via een afvoerkanaal de vochtige lucht naar buiten af. Een badkamerventilator is vrij eenvoudig te plaatsen en kan zowel automatisch als handmatig worden bestuurd. Voor iedere badkamer is er wel een passend model beschikbaar. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Opbouwventilator: Plaats de ventilator aan het plafond of de muur, verder hebt u alleen stroom nodig en een opening naar buiten (via dak of wand). De afstand tussen afvoer en ventilator is kort. Een opbouwventilator is een goedkope oplossing, maar heeft wel als nadeel dat het apparaat vaak veel geluid maakt.
  • Inbouwventilator: Dit model wordt in het luchtkanaal zelf of tussen twee luchtbuizen geplaatst, waardoor het niet zichtbaar is en u geen last hebt van geluid. Deze variant is wel iets duurder en is wat moeilijker te monteren.

 

Mechanische ventilatie voor de badkamer

Is een badkamerventilator geen optie? Kies dan voor centraal geregelde mechanische ventilatie. Door de ventielen in de badkamer wordt vocht en condens automatisch afgevoerd naar een centrale ventilatiebox elders in huis. Daardoor ontstaat een onderdruk die schone lucht via luchtroosters naar binnen zuigt. Op die manier heeft u altijd een goede luchtvochtigheid in de badkamer, zonder dat u daar omkijken naar heeft.

 

Goede badkamerventilatie: laat raam dicht

Als u een raam in de badkamer heeft, dan lijkt het misschien logisch om deze open te zetten om de warme lucht af te voeren. Toch werkt dit vaak averechts. Het wordt dan namelijk te snel koud in de badkamer, waardoor er juist condens en schimmel kan ontstaan. Het heeft zelfs invloed op de rest van de ventilatie in huis, want de buitenlucht verstoort de luchtstroom in huis.

 

Wilt u ook vochtplekken en schimmels voorkomen? Of heeft u vragen over de verschillende mogelijkheden voor badkamer? Wij helpen graag! Onze specialisten geven u een advies op maat. Kijk voor meer informatie op onze pagina over ventilatie.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten