Luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid in huis

Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een gezonde leefomgeving. Als het vochtigheidspercentage in uw woning te laag of te hoog is kan dit voor problemen zorgen, zowel voor uw gezondheid als in het huis zelf. Lees hoe u de luchtvochtigheid in huis kunt meten en wat u kunt doen om deze te verhogen of te verlagen.

 

Luchtvochtigheid meten

De luchtvochtigheid in uw huis wordt uitgedrukt in een vochtigheidspercentage. Bij een goede luchtvochtigheid ligt de waarde tussen de 40 en 60 procent. U kunt dit meten met een hygrometer, die vaak onderdeel is van een weerstation. Sommige slimme thermostaten hebben deze functionaliteit ook.

Een weerstation met vochtigheidspercentage

 

Veelvoorkomende problemen

Als u geen weerstation heeft kunt u een ongezonde luchtvochtigheid aan een aantal zaken herkennen. Een hoge luchtvochtigheid geeft verschillende problemen, doordat vocht bacteriën en schimmels aantrekt. Dit creëert een ongezonde omgeving en zorgt voor vochtplekken en rot in huis. Een hoge luchtvochtigheid komt vaak voor, omdat één persoon per dag al 1 liter vocht produceert. Daar komt de vochtproductie van andere activiteiten in huis, zoals koken, douchen en wassen, nog bij. 

Een laag vochtigheidspercentage zorgt juist voor een droge lucht in huis: dit kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken en voor uitdroging en inkrimping van hout in je huis zorgen. Een lage luchtvochtigheid komt niet vaak voor. In de winter is de kans het grootst, wanneer alle ramen dicht zijn en de kachel staat te loeien.

 

Luchtvochtigheid verlagen

Er zijn verschillende oplossingen om lucht te ontvochtigen. Ventilatie is erg belangrijk bij het verlagen van de luchtvochtigheid: het zorgt voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vochtige lucht. Probeer elke dag de ramen korte tijd open te zetten of zet de mechanische ventilatie permanent aan. Een airconditioning of vochtvreter kan ook helpen de luchtvochtigheid te verlagen.

 

Er zijn ook andere oplossingen waarmee u vocht in huis kunt voorkomen:

  • Droog de was zoveel mogelijk buiten
  • Zet de afzuiging aan bij koken
  • Kook met de deksels op de pannen
  • Zorg bij het douchen voor goede ventilatie

Geeft het weerstation bij luchtvochtigheid een waarde van onder de 60? Dan heeft u het probleem opgelost.

 

Luchtvochtigheid verhogen

Er zijn verschillende manieren om een droge lucht in huis aan te pakken. Er wordt nog wel eens geadviseerd om waterbakjes op de verwarming te zetten, zodat er meer vocht in huis komt. De bakjes vormen alleen een bron van bacteriën, waardoor gezondheidsproblemen zelfs kunnen verergeren.

 

Een goede ventilatie staat centraal bij het verhogen van luchtvochtigheid: de aanvoer van verse, frisse lucht lost het probleem vaak op. Het kan ook helpen om te zorgen dat er weinig stof in huis is en om de verwarming niet te hoog te zetten (niet hoger dan 21 graden). Ten slotte kan een luchtbevochtiger redding bieden.

 

Is de waarde van luchtvochtigheid boven de 40 gekomen? Dan heeft u gezonde omgeving gecreëerd.

 

Deskundig advies

Bij Volta Limburg kunt u terecht voor een deskundig advies over hoe u de ideale luchtvochtigheid kunt creëren. Wij bieden zowel het reinigen als vervangen van mechanische ventilatiesystemen en WTW-units aan.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten