Luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid in huis

Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een gezonde leefomgeving. Als het vochtigheidspercentage in uw woning te laag of te hoog is kan dit voor problemen zorgen, zowel voor uw gezondheid als in het huis zelf. In dit artikel leest u hoe u de luchtvochtigheid in huis kunt meten en wat u kunt doen om deze te verhogen of te verlagen.

 

Luchtvochtigheid meten

De luchtvochtigheid in uw huis wordt uitgedrukt in een vochtigheidspercentage. Bij een goede luchtvochtigheid ligt de waarde tussen de 40 en 60 procent. U kunt dit meten met een hygrometer, die vaak onderdeel is van een weerstation. 

Een weerstation met vochtigheidspercentage

 

Veelvoorkomende problemen

Als u geen weerstation heeft kunt u een ongezonde luchtvochtigheid aan een aantal zaken herkennen. Een hoge luchtvochtigheid geeft verschillende problemen, doordat al het vocht in huis bacteriën en schimmels aantrekt. Dit creëert een ongezonde omgeving en zorgt voor vochtplekken en rot in huis. Een hoge luchtvochtigheid komt vaak voor, omdat alleen een persoon per dag al 1 liter vocht produceert. Daar komen alle activiteiten in huis, zoals koken, douchen en wassen, nog bij. 

Een laag vochtigheidspercentage zorgt voor een droge lucht in huis: dit kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken en ervoor zorgen dat al het hout in huis uitdroogt en gaat krimpen. Dit komt niet vaak voor. In de winter is de kans het grootst, wanneer alle ramen dicht zijn en de kachel staat te loeien.

 

Luchtvochtigheid verlagen

Er zijn verschillende oplossingen om een vochtige lucht te verhelpen. Ventilatie is erg belangrijk bij het verlagen van de luchtigheid: het zorgt voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vochtige lucht. Probeer elke dag de ramen korte tijd open te zetten of zet de mechanische ventilatie aan. Een airconditioning of vochtvreter kan ook helpen de luchtvochtigheid te verlagen.

 

Andere oplossingen zijn erop gericht om vocht in huis te voorkomen:

  • Droog de was zoveel mogelijk buiten
  • Zet de afzuiging aan bij koken
  • Kook met de deksels op de pannen
  • Zorg bij het douchen voor goede ventilatie

 

Geeft het weerstation bij luchtvochtigheid een waarde onder de 60? Dan heeft u probleem opgelost.

 

Luchtvochtigheid verhogen

Er zijn verschillende manieren om een droge lucht in huis aan te pakken. Er wordt nog wel eens geadviseerd om waterbakjes op de verwarming te zetten, zodat er meer vocht in huis komt. De bakjes vormen alleen een bron van bacteriën, waardoor gezondheidsproblemen zelfs kunnen verergeren.

 

Een goede ventilatie staat centraal bij het verhogen van luchtvochtigheid: de aanvoer van verse, frisse lucht lost het probleem vaak op. Het kan ook helpen om te zorgen dat er weinig stof in huis is en om de verwarming niet te hoog te zetten (niet hoger dan 21 graden). Ten slotte kan een luchtbevochtiger redding bieden.

 

Is de waarde van luchtvochtigheid boven de 40 gekomen? Dan heeft u gezonde omgeving gecreëerd.

 

Deskundig advies

Bij Volta Limburg kunt u terecht voor een deskundig advies over hoe u de ideale luchtvochtigheid kunt creëren. Wij bieden zowel het reinigen als vervangen van mechanische ventilatiesystemen en WTW-units aan.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Nieuw duurzaamheidsmagazine

Onze toekomst is duurzaam. Lees meer in de nieuwe uitgave van ons duurzaamheidsmagazine. 

Sluiten