Is mechanische ventilatie verplicht?

Is mechanische ventilatie verplicht?

Goede ventilatie in huis is erg belangrijk. Het zorgt niet alleen voor gezonde, schone lucht, maar zorgt ook voor de afvoer van vieze geuren, vocht, schimmels en bacteriën. Iedere dag de ramen open zetten zorgt voor een natuurlijke manier van ventileren. Daarnaast kan het ook mechanisch: dit is een gemotoriseerde vorm van ventileren waarmee de lucht in huis 24 uur per dag wordt ververst. We leggen uit hoe dit werkt en vertellen u of dit verplicht is.

 

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit meerdere onderdelen: ventielen, luchtroosters, luchtkanalen en een centrale ventilatiebox. De ventielen bevinden zich vaak in de badkamer, keuken en het toilet, ze voeren ‘vieze’ lucht af naar de ventilatiebox. Dit zorgt voor een onderdruk, waardoor er via luchtroosters weer schone lucht van buiten wordt aangezogen. Op deze manier zorgt dit type ventilatie voor een gezond binnenklimaat.

 

Een optimale werking

Om een mechanisch ventilatiesysteem goed te laten functioneren, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Allereerst moet er genoeg verse lucht de woning in kunnen komen: het is belangrijk dat de luchtroosters altijd open staan en niet zijn afgedekt. Daarnaast moet de lucht zich makkelijk door het huis kunnen verspreiden.

 

Voor een goede werking van mechanische ventilatie is het belangrijk dat het systeem 24 uur per dag aan staat. De meeste systemen hebben drie standen: laat de ventilatie ook als u afwezig bent altijd op de laagste stand staan. Als u gaat koken of douchen is het aan te raden de hoogste stand in te schakelen, zodat alle vochtige lucht goed wordt afgevoerd.

 

In sommige situaties is het wel noodzakelijk om de mechanische ventilatie uit te zetten, bijvoorbeeld bij onderhoud of als er een noodsituatie is. Trek de stekker uit het stopcontact of zet de schakelaar van de juiste groep in de meterkast om, zodat het hele systeem is uitgeschakeld.

 

Mechanische ventilatie verplicht

Ventileren is erg belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren, maar is het ook verplicht? Voor nieuwe woningen wel: vanaf 2006 is mechanische ventilatie verplicht in nieuwbouwwoningen. Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd, waardoor er nauwelijks verse lucht naar binnenkomt door kieren en naden. Een ventilatiesysteem zorgt dan voor de afvoer van vuile lucht.

 

Ook als u een oudere woning gaat na-isoleren is het aan te raden om over ventilatie na te denken. Door dak-, spouwmuur- of vloerisolatie verhoogt u het comfort in de woning, maar het is ook belangrijk dat warme en vochtige lucht nog weg kan. Mocht u nog geen ventilatiesysteem in huis hebben, overweeg dan om ook een warmte terugwin systeem (WTW) of ander mechanisch ventilatiesysteem te installeren.

 

Voordelen van mechanische ventilatie

Het grootste voordeel van mechanische ventilatie is dat u er nauwelijks omkijken naar heeft. Bij goed gebruik heeft u altijd gezonde lucht binnenshuis. Bovendien is het effectiever dan natuurlijke ventilatie en stroomt er meer verse lucht naar binnen. Tot slot bevordert mechanische ventilatie de gezondheid, want het afvoeren van vochtige, vuile lucht kan gezondheidsklachten zoals longklachten, slaapproblemen en allergieën voorkomen.

 

Nu u weet hoe mechanische ventilatie werkt en of het verplicht is, kunt u bepalen of het van toegevoegde waarde is voor uw huis. Wellicht heeft u al een mechanisch ventilatiesysteem, maar is deze aan onderhoud of vervanging toe. Onze specialisten hebben alle kennis in huis om u te adviseren over een geschikt ventilatiesysteem. Neem contact met ons op of vraag een geheel vrijblijvend adviesgesprek aan.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten