Onderhoud mechanische ventilatie: nodig of niet?

Onderhoud mechanische ventilatie: nodig of niet?

Ventileren is belangrijk om voldoende gezonde lucht in huis te krijgen. Mechanische ventilatie draait 24 uur per dag om vochtige en vuile lucht af te voeren. Dat gaat normaal gesproken helemaal vanzelf, u hoeft het systeem alleen in te schakelen. Toch is het belangrijk om af en toe onderhoud uit te laten voeren, zodat het ventilatiesysteem goed blijft werken.

 

De voordelen van goede ventilatie

Een ventilatiesysteem zorgt voor de afvoer van vocht, schimmels en bacteriën. Als er geen goede luchtcirculatie in huis is kan dat verschillende gezondheidsproblemen versterken, zoals:

  • Allergieën
  • Luchtwegproblemen
  • Irritatie van de slijmvliezen

 

Een goedwerkend ventilatiesysteem zorgt ook voor een gezonde luchtvochtigheidsgraad. Wist u dat een gemiddeld gezin 10 tot 15 liter vocht per dag produceert? Onder andere douchen, wassen en koken zorgen voor de nodige vochtproductie.

 

Vooral in goedgeïsoleerde huizen is ventileren erg belangrijk, omdat er geen natuurlijke ventilatie plaatsvindt (bijvoorbeeld door kieren en naden). Sinds 2006 is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem in nieuwbouwwoningen dan ook verplicht.

 

Wanneer is het tijd voor onderhoud?

Een centrale ventilatiebox zuigt via luchtroosters vuile lucht aan. Na verloop van tijd kunnen schimmels en bacteriën zich hier aan de buitenkant ophopen. Dat ziet u vaak aan de roosters zelf, bijvoorbeeld als er vuil blijft hangen of als het oppervlak verkleurt. Maar er zijn ook onderdelen waar u vervuiling niet eenvoudig kunt zien, zoals in de ventilatiekanalen. Deze lopen over plafonds en door muren naar de ventilatiebox. Ook het reinigen van de ventilatiekanalen is onderdeel van onderhoud.

 

Hoe vaak is onderhoud van ventilatie nodig?

Hoe weet u wanneer er onderhoud van uw ventilatiesysteem nodig is? Wij raden aan de ventilatiekanalen minstens één keer in de 6 jaar te reinigen. Bij een eenmalige onderhoudsbeurt wordt ook de ventilatiebox schoongemaakt. U kunt ook kiezen voor een onderhoudscontract, daarmee heeft u geen omkijken naar het onderhoud aan het ventilatiesysteem.

 

Onderhoud mechanische ventilatie zelf uitvoeren

Een deel van het onderhoud aan de ventilatie kunt u ook zelf uitvoeren. De roosters en ventielen zijn vaak goed zichtbaar, u ziet dus snel als er vervuiling op zit of wanneer het rooster verkleurt. Deze onderdelen kunt u met behulp van een sopje zelf schoonmaken. Let er wel op dat u alle onderdelen weer op dezelfde plek terugplaatst en dat u niet aan de ventielen draait, deze zijn namelijk per ruimte ingesteld.  

 

Bij sommige mechanische ventilatiesystemen zitten er uitwasbare stof- of vetfilters in het rooster. Deze kunt u ook zelf schoonmaken door eerst het vuil van het filter te kloppen en het onderdeel daarna schoon te spoelen. Zorg dat het filter goed opdroogt voordat u het rooster terugplaatst. Mocht een filter kapot gaan of niet meer goed werken, dan kunt u deze vaak los bestellen bij de fabrikant.

 

Ventilatiebox vervangen

Wist u dat u ook energie kunt besparen als uw mechanische ventilatie ouder is dan 10 jaar? Vervang uw oude ventilatiebox door een zuiniger systeem en bespaar ruim € 60,- per jaar op de energierekening!

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Volta Limburg heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten