Geluidsoverlast door de warmtepomp?

Geluidsoverlast door de warmtepomp?

Eén van de duurzame alternatieven voor de CV-ketel is de (hybride) warmtepomp. De warmtepomp is in het verleden in het nieuws geweest in verband met geluidsoverlast. Wanneer uw huidige CV-ketel vervangen moet worden, kan dit voor twijfel zorgen over de aanschaf van een warmtepomp. We vertellen u meer over het geluid dat een warmtepomp maakt. 

 

Type warmtepomp

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de geluidsproductie per type warmtepomp verschilt. De geluidsoverlast waarover vaak gesproken wordt, ontstaat met name door de buitenunit. Dit toestel heeft twee belangrijke geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Deze onderdelen zijn tegelijkertijd actief. Vooral in de wintermaanden, bij lage temperaturen, moet de buitenunit soms hard werken.

 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis én warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met de HR-ketel, welke taken overneemt op koude dagen en voor warm tapwater zorgt. De hybride variant is goedkoper en kunt u in veel gevallen combineren met uw huidige CV-ketel. Een hybride warmtepomp haalt energie uit de binnen- en/of buitenlucht. Lees meer over welke warmtepomp geschikt voor u is.

 

Geluidsniveaus warmtepompen

Zoals aangegeven maakt een buitenunit meer geluid dan een binnenunit. Hieronder ziet u de maximale geluidsvermogen van enkele populaire warmtepompen in ons assortiment. Dit vermogen is gemeten bij het toestel zelf. De warmtepompen van Inventum hebben alleen een binnendeel.

  binnenunit* buitenunit*
Remeha Elga Ace (4 kW) 37 dB(a) 53 dB(a)
Remeha Elga Ace (6 kW) 37 dB(a) 57 dB(a)
Daikin Altherma (5 kW)   63 dB(a)
Daikin Altherma (8kW)   63 dB(a)
Inventum Spaarpomp 41,5 dB(a) -

* Maximale geluidsvermogen (Lwa) zoals opgegeven in documentatie fabrikant.

 

Bekijk ook de verschillende geluidniveaus om een warmtepomp mee te vergelijken.

Plaatsing

Om geluidsoverlast van een buitenunit te voorkomen, is een goede analyse van de situatie in en om uw woning erg belangrijk. Ook uw buren moeten geen last hebben van eventueel geluid van de warmtepomp. De warmtepomp kan in de tuin, maar ook tegen de buitenmuur worden geplaatst. Onze adviseurs kijken graag met u mee, wanneer u nadenkt over de plaatsing van een warmtepomp. Zo kan voor u de beste oplossing worden bepaald. De installateurs van de warmtepomp zorgen vervolgens voor vakkundige plaatsing.

 

Geluidswerende omkasting

Wanneer u hinder of geluidsoverlast wilt voorkomen, kunt u kiezen om de warmtepomp te voorzien van een geluidswerende omkasting. De omkasting bestaat uit meerdere lagen geluidsisolerend materiaal. De stalen buitenschil kan voor een geluidsreductie van 5 tot wel 10 dB zorgen. Speciale geluiddempende openingen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie. Een geluidsisolerende kap is verkrijgbaar vanaf € 2000,- (inclusief btw).

 

Geluidseisen warmtepompen

Vanaf 2021 bestaan er eisen voor het geluidsniveau van warmtepompen. Deze gelden voor zowel bestaande als nieuwbouw. Op de erfgrens mag de buitenunit overdag niet meer dan 45dB aan geluid maken, 's nachts is de grens 40 decibel. Als de warmtepomp meer lawaai maakt, moet deze verder van de erfgrens geplaatst worden, of de genoemde geluidsdempende omkasting kan een oplossing vormen.

 

Warmtepomp zonder buitenunit

Als u beperkte buitenruimte heeft kunt u ook kiezen voor een warmtepomp zonder buitenunit. Een ventilatielucht warmtepomp, zoals de Inventum spaarpomp, vervangt uw ventilatiesysteem en haalt warmte uit de omgevingslucht.

 

 

Weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?

Om te toetsen of u woning geschikt is voor een warmtepomp hebben wij een warmtepompcheck opgesteld. Door middel van een aantal vragen wordt uw woning getoetst op de toepasbaarheid van een warmtepomp.

De warmtepompcheck toetst de haalbaarheid van een hybride warmtepomp. Op dit moment bieden wij geen all-eletric warmtepompen aan. 

 

Ga naar de warmtepompcheck 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

Volg ons op social media

Facebook Volta Limburg 

LinkedIn Volta Limburg

 

Sluiten