Geluidsoverlast door warmtepomp?

Geluidsoverlast door warmtepomp?

Een van de alternatieven voor de traditionele CV-ketel is een (hybride) warmtepomp. De warmtepomp komt regelmatig in het nieuws in verband met geluidsoverlast. Wanneer uw huidige CV-ketel vervangen moet worden, kan dit voor twijfel zorgen over de aanschaf van een warmtepomp. We vertellen u meer over het geluid dat een warmtepomp maakt. 

 

Type warmtepomp

Wanneer u twijfelt over de aanschaf van een warmtepomp vanwege geluidsoverlast, is het belangrijk om te weten dat dit per type warmtepomp sterk kan verschillen. De geluidsoverlast waarover vaak gesproken wordt, ontstaat met name door het geluid van de buitenunit. Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Deze draaien tegelijkertijd. Vooral in de zomermaanden slaat de pomp vaker aan en dan begint vaak ook de geluidsoverlast.

 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis en warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kunt u in veel gevallen combineren met uw huidige CV-ketel. Een hybride warmtepomp kan energie halen uit de binnen- en buitenlucht. Bij de laatste energiebron is er sprake van een buitenunit, die eventueel kan zorgen voor hinder. Lees meer over welke warmtepomp geschikt voor u is.

 

Plaatsing

Om geluidsoverlast te voorkomen, is een goede analyse van de situatie in en om uw woning erg belangrijk. Ook uw buren moeten geen last hebben van eventueel geluid van de warmtepomp. De warmtepomp kan in de tuin, maar ook tegen de buitenmuur worden geplaatst. Onze adviseurs kijken graag met u mee, wanneer u nadenkt over de plaatsing van een warmtepomp. Zo kan voor u de beste oplossing worden bepaald. De installateurs van de warmtepomp zorgen vervolgens voor vakkundige plaatsing.

 

Geluidwerende omkasting

Wanneer u de hinder van geluidsoverlast helemaal wilt voorkomen, kunt u kiezen om de warmtepomp te voorzien van een geluidwerende omkasting. De omkasting bestaat uit meerdere lagen geluidsisolerend materiaal. De stalen buitenschil zorgt voor geluidsreductie. Speciale geluiddempende openingen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie.

 

Geluidseisen warmtepompen

Vanaf 2021 bestaan er eisen voor het geluidsniveau van warmtepompen. Deze gelden voor zowel bestaande als nieuwbouw. Op de erfgrens mag de buitenunit overdag niet meer dan 45dB aan geluid maken, 's nachts is de grens 40 decibel. Als de warmtepomp meer lawaai maakt, moet deze verder van de erfgrens geplaatst worden, of de genoemde geluidsdempende omkasting kan een oplossing vormen. 

 

Warmtepomp zonder buitenunit

Er zijn ook warmtepompen verkrijgbaar zonder buitenunit. Op dit moment zijn dat voornamelijk ventilatielucht warmtepompen, zoals de Inventum spaarpomp of de Inventum Ecolution. Deze apparaten vervangen uw ventilatiesysteem en halen de warmte uit de omgevingslucht.

 

Wilt u meer weten over warmtepompen of wilt u een persoonlijk advies? Vul ons contactformulier in en we nemen binnen 3 werkdagen contact met u op.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Volta Limburg heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten