Koelen met een warmtepomp?
Warmtepompen worden vooral gebruikt voor het verwarmen van een woning. Maar dat verschillende soorten ook kunnen koelen is vaak minder bekend. Zo functioneren ze dus prima als alternatief voor een airco en het is ook nog eens een duurzame keuze. Hoe dat precies werkt? Lees het hieronder.
Verwarmen en koelen met een warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit duurzame bronnen zoals de bodem, lucht, of het grondwater en zet dat om in een prettige binnentemperatuur. En dit zonder (of bij een hybride-warmtepomp: de helft minder) gas! Maar naast verwarmen, kan een warmtepomp ook koelen. De warmtepomp werkt dan met koud water in plaats van warm en zorgt via uitgiftesystemen - zoals vloerverwarming - voor verkoeling. Duurzaam verwarmen én koelen dus. We leggen uit hoe dat in zijn werk gaat.
Hoe werkt koelen met een warmtepomp?
Een warmtepomp kan verkoelen volgens twee principes: actieve of passieve koeling. Bij actieve koeling wordt de werking van een warmtepomp omgekeerd. Dat betekent dat de ingebouwde compressor het water koelt in plaats van verwarmt. Het koude water stroomt vervolgens door het afgiftesysteem (bijvoorbeeld via vloerverwarming of een convector) en haalt warmte uit de ruimte. Die warmte wordt vervolgens via de buitenunit naar buiten geleid. Bij passieve koeling haalt de warmtepomp koelte uit de bodembron (ongeveer 12°C), waardoor water het vloersysteem afkoelt tot circa 18°C. Hierdoor daalt de temperatuur in huis tot een prettig klimaat en de warmte stroomt terug naar de aarde. Het hangt van het type warmtepomp af via welk principe het koelt:
Lucht-water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp maakt gebruik van actieve koeling waarbij de compressor water verkoelt. Hierdoor is het ongeveer vergelijkbaar met een airco en hebt u dus altijd een fijn binnenklimaat. Heeft u ook zonnepanelen? Dan kan die opgewekte stroom ook mooi worden gebruikt als voorziening voor de warmtepomp die aan het koelen is. Zo slaat u twee vliegen in één klap!
Water-water warmtepomp
Een water/water warmtepomp werkt via passieve koeling. In plaats van een compressor heeft het twee energiezuinige pompen, die koude uit de bodem halen en naar de woning transporteren. Dit is een zeer energiezuinige oplossing, maar u bent wel volledig afhankelijk van de bodemtemperatuur; in de zomer is die bijvoorbeeld warmer en het rendement van de warmtepomp dus lager.
Ventilatielucht/water warmtepomp
Een ventilatielucht/water warmtepomp koelt actief, noch passief, maar werkt op basis van al aanwezige temperaturen. Tijdens warme periodes zoekt het de koelere momenten uit om automatisch extra te ventileren, bijvoorbeeld tijdens koele nachten. Op die manier zorgt het voor een continue frisse luchtstroom in de nacht. En met wat hulp van zonwering en open ramen zijn ook de meeste zomerse dagen op deze manier koel te houden.
Kan een hybride warmtepomp ook koelen?
Je kunt de werking van een hybride warmtepomp omdraaien, dan verplaatst het toestel warmte naar buiten in plaats van naar binnen. Door afgekoeld water door de leidingen te laten stromen, is het mogelijk om de woning te koelen. Uw afgiftesysteem moet wel geschikt zijn om te koelen, met gewone radiatoren is dit niet mogelijk. Er zijn lage temperatuur radiotoren met koelingsoptie verkrijgbaar.
Hoeveel graden kan een warmtepomp koelen?
Hoe ver een warmtepomp kan koelen, hangt van een aantal factoren af. Hoe warm is het al binnen? Heeft u goede zonwering, -luiken of overdekking? Houdt u ramen en deuren dicht op warme dagen? Oftewel: in hoeverre kunt u het zelf zo koel mogelijk maken? Ook speelt isolatie een rol; hoe beter geïsoleerd, hoe koeler het blijft. Daarnaast is het afgiftesysteem van invloed. Bij vloerverwarming kan water van +/- 18°C worden gebruikt om te koelen. En bij ventilatorconvectoren kan u met ongeveer 7°C koelen.
Wilt u uw huis ook op een duurzame manier verwarmen én verkoelen? Dan is een warmtepomp de perfecte keuze. Wij adviseren u graag. Bekijk ons aanbod voor meer informatie.
Weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?
Om te toetsen of u woning geschikt is voor een warmtepomp hebben wij een warmtepompcheck opgesteld. Door middel van een aantal vragen wordt uw woning getoetst op de toepasbaarheid van een warmtepomp.
De warmtepompcheck toetst de haalbaarheid van een hybride warmtepomp. Op dit moment bieden wij geen all-eletric warmtepompen aan.

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'