Monoblock warmtepomp

Monoblock warmtepomp

Alle onderdelen compact in één toestel: dat is één van de voordelen van een monoblock warmtepomp. We vertellen u over de werking, kosten, aansluiting en subsidiemogelijkheden van dit type warmtepomp.

 

Wat is een monoblock warmtepomp?

De meeste warmtepompen zijn split-unit toestellen, oftewel het apparaat bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Het buitendeel haalt energie uit de omgeving en het binnendeel geeft de warmte af. De leidingen tussen beide delen zijn gevuld met koudemiddel. In een monoblock warmtepomp zijn alle onderdelen verzameld in één toestel: de omzetting en afgifte van warmte vindt in één apparaat plaats.

 

Lucht/water warmtepomp

De meeste monoblock warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen. Het toestel wordt buitenshuis geplaatst, daar vindt ook de omzetting van warmte plaats. Vervolgens stroomt het warme water door leidingen naar de woning. Het is dan ook belangrijk om het toestel dichtbij het huis te plaatsen, zodat er niet teveel warmte verloren gaat.

 

Monoblock of split unit?

Waarom zou u kiezen voor een monoblock warmtepomp? Deze variant heeft een aantal voordelen ten opzichte van een split-unit variant:

  • Betere prestaties
  • Bespaart ruimte binnenshuis
  • Lagere installatiekosten
  • Geen koudemiddel/F-gassen monteur nodig
  • Minder geluidsproductie

 

Daarnaast heeft een monoblock ook enkele nadelen ten opzichte van de split-unit:

  • Hogere prijs
  • Grotere buitenunit
  • Gewicht zorgt voor minder geschikte installatieplekken

 

Betere prestaties

Een monoblock warmtepomp haalt een hoger rendement dan een split-unit variant. Het apparaat is namelijk groter en heeft daardoor meer oppervlak beschikbaar om energie uit de buitenlucht te halen. Dat zorgt voor een efficiëntere werking. De omvang heeft nog een ander voordeel: de grotere ventilator hoeft minder hard te draaien voor hetzelfde resultaat. Daardoor maakt een monoblock warmtepomp minder geluid.

 

Prijs monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp is gemiddeld duurder dan een split-unit. De buitenunits van split-units worden namelijk geproduceerd door fabrikanten van airco’s. De grootschalige productie zorgt voor lagere kosten per apparaat. Een monoblock zit technisch anders in elkaar, wat zorgt voor een complexer productieproces. Hoewel de aanschafkosten hoger zijn, liggen de installatiekosten van een monoblock warmtepomp lager.

 

Aansluiten van het toestel

Het installeren van een monoblock warmtepomp is eenvoudiger dan een toestel met binnen- en buitendeel. Bij een lucht/water monoblock is er geen f-gassen monteur noodzakelijk, omdat er geen koudemiddel door de leidingen loopt. Toch blijft het aansluiten van een monoblock warmtepomp vakwerk, het is aan te raden een specialist in te schakelen voor de montage.

 

Subsidiemogelijkheden

Met een monoblock warmtepomp wekt u op duurzame wijze energie op. De ISDE-subsidie is beschikbaar om een deel van kosten vergoed te krijgen. Bekijk de apparatenlijst van het RVO om een indicatie te krijgen van de hoogte van het subsidiebedrag.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bij Volta Limburg kunt u terecht voor verschillende monoblock warmtepompen, waaronder de Daikin Altherma en de Vaillant AroTHERM. Meer weten? Vraag een persoonlijk advies aan over onze warmtepompen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten