De 50 graden verwarmingstest

De 50 graden verwarmingstest

Is uw woning geschikt voor verwarmen op lage temperatuur?

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Steeds meer mensen bereiden zich hier al op voor en stappen over op duurzame manieren van verwarmen, bijvoorbeeld met een hybride warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt uw woning met een lage temperatuur. Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp doe dan de verwarmingstest.

 

Wat is de verwarmingstest?

thermometer 50 gradenDe verwarmingstest, ook wel 50 graden test genoemd, houdt in dat u minstens twee weken de aanvoertemperatuur van uw CV-ketel op 50 graden zet. Dat betekent dat het water dat door de verwarming stroomt minder warm is dan normaal. Veel CV-ketels staan namelijk standaard ingesteld op een temperatuur van 60 tot 80 graden. Verwarmingswater van 50 graden is de temperatuur die een warmtepomp levert.

 

Deze test dient plaats te vinden in een koude periode, dus tijdens het stookseizoen. We raden een periode aan van minimaal 2 weken. Hoe langer u de test uitvoert, hoe beter de resultaten zijn. Wilt u uw woning warm krijgen met verwarmingswater van 50 graden, dan moet het oppervlak van het afgiftesysteem (dat zijn uw radiatoren, convectoren of vloerverwarming) groot genoeg zijn. Ook moet uw huis goed geïsoleerd zijn. Met de verwarmingstest ontdekt u of uw woning klaar is voor verwarmen met een warmtepomp, of dat er nog andere zaken in uw woning moeten worden aangepast.


Een woning die goed geïsoleerd is en met 50 graden voldoende comfort geeft, is geschikt voor verwarmen op lage temperatuur.

 

Waarom meedoen aan de test?

  • Omdat u de isolatie van uw woning op de proef wilt stellen. Is het écht zo goed geïsoleerd als u denkt, of verliest uw woning toch ongemerkt warmte?
  • Omdat uw CV-ketel aan vervanging toe is en u wilt weten of u al kunt overstappen op een warmtepomp.
  • Omdat u wilt weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp.

 

 

1. Het weer

U kunt de test uitvoeren als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan minimaal 5 graden.

 

2. Testen

Zet de temperatuur van uw HR-ketel op 50 graden en ervaar over minstens 2 weken wat dit betekent voor uw woning: blijft het comfortabel warm of krijgt u het koud?

 

Let op: verlaag alleen de temperatuur van uw verwarmingswater, niet van uw tapwater! Tapwater is het warme water dat uit de kraan en douche komt. Dit water moet altijd tot 60 graden of hoger verwarmd worden om legionella-besmetting te voorkomen. Op sommige ketels worden plaatjes gebruikt voor verwarming (CV) en tapwater. U verlaagt dan alleen de temperatuur bij het CV-icoontje.

 

3. Resultaat

Heeft u tijdens de testperiode van minimaal twee weken voldoende comfort in uw woning ervaren? Dan is uw huis geschikt voor verwarming op lage temperatuur.

 

4. Vervolg

Met uw ervaring van de verwarmingstest kunt u advies op maat ontvangen van één van onze adviseurs. Is uw woning al helemaal klaar of dient er eerst nog geïsoleerd te worden? 

 

Instructies instellen CV-ketel

Het verlagen van de temperatuur op uw CV-ketel is meestal zo gedaan. Maar soms is het even zoeken hoe u het precies moet doen. Wij hebben daarom een aantal voorbeelden voor u op een rij gezet. Bekijk de instructie om de temperatuur van de CV-ketel aan te passen.

 

HR-ketel nodig om mee te doen

Heeft u een HR-ketel? Dan kunt u meedoen met de test. 

 

U kunt niet meedoen als u een VR-ketel hebt. Een VR-ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. VR-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Ook als u stadsverwarming heeft kunt u niet meedoen. Bij stadsverwarming kunt u namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die uw woning in komt.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten