Is een warmtepomp geschikt voor appartementen?

Is een warmtepomp geschikt voor appartementen?

De meeste appartementen hebben een CV-ketel om zowel de woning te verwarmen als warm water te leveren. Met een warmtepomp kunt u overstappen naar een duurzame vorm van verwarmen, maar er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten.

 

Voorwaarden voor een warmtepomp

Om uw appartement duurzaam te verwarmen met een warmtepomp is het belangrijk dat er al een vorm van isolatie aanwezig is.

  • Bij matige isolatie is een hybride warmtepomp een optie. Deze werkt samen met de bestaande CV-ketel en neemt de taken van dit toestel grotendeels over. Daardoor verbruikt u tot wel 50% minder gas.
  • Bij goede isolatie kunt u kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze neemt alle taken van CV-ketel volledig over en levert naast verwarming ook warm water. 

Soorten warmtepompen voor appartementen

Niet elk type warmtepomp is geschikt voor een appartement. Zo is een grondgebonden warmtepomp alleen een optie als u op de begane grond woont, of als u kiest voor gemeenschappelijke verwarming. Twee soorten warmtepompen zijn wel geschikt om in uw eigen appartement te plaatsen:

  • Een lucht/water warmtepomp
  • Een lucht/lucht warmtepomp

 

Geluidsoverlast van de buitenunit

In een appartement wonen de buren vaak relatief dichtbij. Dit jaar is er nieuwe wetgeving ingegaan die geluidsoverlast van warmtepompen bij buren moet voorkomen. De buitenunit mag overdag maximaal 45 decibel aan geluid maken, ‘s nachts ligt de grens op 40 decibel. De geluidseisen beperken de mogelijkheden om een warmtepomp te plaatsen, want een appartement heeft vaak weinig plek om de buitenunit te plaatsen. Daardoor is een lucht/water variant niet altijd mogelijk.   

 

De ideale warmtepomp voor een appartement

Een ventilatielucht warmtepomp is een lucht/lucht warmtepomp, heeft geen buitenunit en is daardoor zeer geschikt voor appartementen. Deze warmtepomp zuigt warme en vervuilde lucht uit onder andere de keuken en badkamer aan en ververst deze. Het toestel haalt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt deze energie om uw appartement te verwarmen. Er hoeft geen buitenunit geïnstalleerd te worden, dus er is er veel minder kans op geluidsoverlast. Voorwaarde is dat u al een mechanisch ventilatiesysteem in huis heeft.

 

Meer informatie

Woont u in een appartement en wilt u overstappen op duurzame verwarming? Vul onze warmtepompcheck in om te zien welk model geschikt voor u is. U kunt ook geheel vrijblijvend een deskundig advies op maat aanvragen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten