Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp produceert op een duurzame manier warmte, oftewel het toestel verbrandt geen fossiele brandstoffen. Door de CV-ketel te vervangen door een warmtepomp daalt de CO2-uitstoot aanzien. Dat is niet alleen goed voor het milieu, ook uw energierekening daalt. Toch is de warmtepomp nog niet voor elk huishouden geschikt. Dat heeft te maken met de werking van dit toestel.

 

Brandstof voor een warmtepomp

Er bestaan meerdere soorten warmtepompen, waaronder hybride en all-electric varianten. De hybride pomp werkt samen met de huidige CV-ketel en neemt een deel van de taken over. De hyride variant haalt de warmte uit de lucht of de grond. Een all-electric toestel werkt volledig op stroom, waardoor het gasverbruik tot nul kan worden verminderd.

 

Een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een tussenstap naar volledig gasloos verwarmen. De warmte voor de woning wordt uit de binnen- of buitenlucht gehaald. Het toestel neemt de functie van de CV-ketel zoveel mogelijk over. Alleen als de vraag naar warmte heel groot is of als het buiten erg koud is springt de ketel bij. Bij lage temperaturen kan de warmtepomp namelijk geen warmte uit de lucht onttrekken. Lees meer over hybride warmtepompen.

buitenunit warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp

 

All-electric warmtepomp werking

De volledig elektrische warmtepomp zorgt ervoor dat de woning én het water wordt verwarmd. Het toestel haalt de warmte uit lucht, bodem of grondwater. Dit wordt omgezet naar bruikbare energie waarmee de woning of het water wordt verwarmd. Een all-electric warmtepomp warmt het water minder op dan een gewone CV, namelijk tot slechts 35 tot 55 graden in plaats van 80 graden. Dat betekent dat deze warmtepomp alleen een optie is in huizen die zeer goed geïsoleerd zijn.

 

Goede isolatie voor werking warmtepomp

Bij isolatie is te denken aan dak-, spouwmuur- of vloerisolatie. Omdat de warmtepomp het water tot een lagere temperatuur verwarmt, moet de woning de warmte goed kunnen vasthouden. De pomp is dan ook het best combineren met lage temperatuur verwarming (LTV) zoals vloer- of wandverwarming. Het is ook mogelijk om de bestaande radiatoren geschikt te maken voor lage temperatuur.

 

Een hybride of all-electric warmtepomp kopen

De prijs voor een hybride warmtepomp varieert per merk en model. Voor een all-electric warmtepomp bent u al snel zo’n € 10.000 kwijt. Voor beide toestellen komt u wel in aanmerking voor subsidie. Dit bedrag kan oplopen tot wel € 1.800 voor een hybride en tot € 2.500 voor een all-electric. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw woning? Vergelijk onze warmtepompen en neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen u graag verder.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten