Dakrichting en dakhelling zonnepanelen

Dakrichting en dakhelling zonnepanelen

Zowel de dakrichting als de dakhelling is bij het plaatsen van zonnepanelen van invloed op de hoeveelheid stroom die opgewerkt kan worden. Lees of uw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen.  
 

Welke dakrichting is het meest geschikt voor zonnepanelen?

Wilt u zonnepanelen plaatsen? Bekijk dan eerst of uw dak geschikt is. Dit hangt vooral af van de oriëntatie en hellingshoek van uw dak. De dakrichting bepaalt de instraling van de zon en daarmee de opbrengst van uw zonnepanelen. Heeft u een schuin dak? Dan geeft een zonnepanelen installatie op een dak gericht op het zuiden de meeste opbrengst. Niet alle daken zijn precies richting het zuiden georiënteerd. Dat wil niet zeggen dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.


Beste dakrichting

De dakrichting is erg belangrijk voor de werking van zonnepanelen. Zonnepanelen werken immers op zonlicht, dus met een optimale zoninstraling haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen. De beste oriëntatie van zonnepanelen is richting het zuiden. Bij deze dakrichting vangen de pv panelen het langste zonlicht op. Zonnepanelen richting het noorden zijn meestal niet rendabel.


Zonnepanelen op het oosten of westen

Zonnepanelen op een dak gericht op het oosten of westen wekken gemiddeld 20% minder energie op. Bij een dak richting het zuidoosten of zuidwesten zien we doorgaans een verlies van ongeveer 10%. Hierbij is de hellingshoek van uw dak bepalend.

 

Hellingshoek van uw dak

hoek zonnepanelenDe ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Met deze hellingshoek heeft u de optimale zoninstraling en leveren zonnepanelen het meeste op. Met een schuin dak bent u afhankelijk van de bestaande hoek van het dak, deze houden onze installateurs aan. Bij daken gericht op het zuiden is het vermogensverlies bij ongunstige hellingshoeken (tussen 10 en 60 graden) maximaal 10%. Indien het dak op het oosten of westen is georiënteerd, kan het verlies oplopen tot 30%. Toch heeft een oost-west opstelling ook voordelen.

 

Zonnepanelen met oost-west opstelling

Zonnepanelen op een plat dak bieden het voordeel dat de richting en de hellingshoek kan worden bepaald. Op het zuiden plaatsen monteurs de panelen meestal met een hellingshoek van 15 tot 20%. Dit is lager dan de ideale hoek, omdat er op deze manier minder schaduw ontstaat en er meer rijen (en dus extra zonnepanelen) kunnen worden geplaatst.

Op platte daken wordt ook steeds vaker gekozen voor een oost-west opstelling. Bij de montage van deze zonnepanelen wordt een hoek toegepast van 10 tot 13 graden. Bij een oost-west montage wordt ongeveer 10% minder opbrengst per jaar gehaald dan bij een opstelling op het zuiden, maar u kunt doorgaans wel 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dakoppervlak behalen. Dit omdat het dakoppervlak efficiënter wordt benut. Een ander voordeel van een oost-west opstelling is dat de opwekking van zonnestroom beter over de dag wordt verspreid.  


Schaduw op uw dak

Naast de dakrichting en hellingshoek dient u ook te kijken naar de schaduw op uw dak gedurende de dag. Wanneer uw zonnepanelen een groot deel van de dag schaduw vangen heeft dit invloed op de werking van uw pv systeem. Schaduw op één zonnepaneel kan de opbrengst van het hele systeem verminderen. Bij schaduw wordt dan ook gebruik gemaakt van een omvormer met optimizers of micro-omvormers. Een van onze adviseurs kan u hier meer informatie over geven. Het is in ieder geval aan te raden om een adviseur naar uw dak te laten kijken om te bepalen of zonnepanelen rendabel zijn in uw situatie. Met behulp van speciale software kunnen we precies berekenen welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw situatie en hoeveel het zal opleveren.
 

Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? 

 

Doe de dakcheck

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?
Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?

Zonnepanelen in de winter Zonnepanelen wekken energie op door gebruik van zonlicht. Dit betekent niet dat zonnepanelen alleen presteren...

Subsidie en regelingen zonnepanelen
Subsidie en regelingen zonnepanelen

Er zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan via de gemeente, de provincie Limburg...

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?
Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Zonnepanelen reinigen is in principe niet nodig. Zonnepanelen zijn namelijk voorzien van een zelfreinigende laag. Deze laag zorgt er voor dat...

Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?
Hittegolf en zonnepanelen, een gouden combi?

Veel mensen denken dat de zonnepanelen op onze daken beter presteren bij de tropische temperaturen die ons land overvallen de afgelopen dagen. Dit...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden           |          Disclaimer 

CV-ketel aanvraag

De nieuwsberichten rondom de verhoogde gas- en energieprijzen zorgen voor extra drukte. Snel geholpen? Vraag hier uw online offerte aan. 

Sluiten