De salderingsregeling bij zonnepanelen

De salderingsregeling bij zonnepanelen

De mogelijkheid om te salderen maakt zonnepanelen extra interessant. Dat geldt voor zowel de bezitters van zonnepanelen als toekomstige eigenaren. Het kabinet heeft voorgesteld om de bestaande salderingsregeling te wijzigen en deze tussen 2023 en 2031 stapsgewijs af te bouwen. Dit besluit is nog niet definitief, toch willen we u alvast informeren. We bespreken kort wat salderen inhoudt, wat er na 2023 wijzigt en in hoeverre zonnepanelen een interessante investering blijven. Daarnaast leggen we uit hoe u uw zonnepaneleninstallatie aanmeldt, zodat u ook gebruik kunt maken van de salderingsregeling.

 

Hoe werkt salderen?

Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Alle elektriciteit die u niet direct zelf verbruikt, wordt automatisch naar het stroomnet gestuurd. Er zijn ook momenten dat de zonnepanelen niets opwekken, dan vraagt u juist stroom van dit net. Aan het eind van het jaar mag u dit tegen elkaar wegstrepen: dit heet salderen. U ontvangt dus eigenlijk hetzelfde tarief voor uw geleverde zonnestroom, als dat u betaalt voor de gevraagde stroom.  

 

Als u meer stroom verbruikt dan u opwekt, dan verrekent de energiemaatschappij dit met elkaar. Stel u wekt in een jaar 1.400 kWh zonnestroom op en verbruikt dit niet zelf. In datzelfde jaar levert de energieleverancier 3.000 kWh. U krijgt dan een jaarrekening voor (3.000 – 1.400) = 1.600 kWh.    

 

Stopt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Nee, salderen blijft mogelijk. De regering heeft alleen plannen om de regeling vanaf 2023 af te bouwen. De bedoeling is dat u elk jaar minder stroom mag salderen en dat in 2031 de regeling uiteindelijk stopt. U ontvangt daarna nog altijd een vergoeding voor de zonnestroom die u levert aan het net, alleen ligt dit tarief hoogstwaarschijnlijk lager dan nu. Tot 2023 profiteert u nog van de bestaande salderingsregeling, waarbij u 100% mag salderen.   


Blijven zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen kopen blijft ook met de wijziging van de salderingsregeling interessant en rendabel. Als u ze in 2021 aanschaft is de terugverdientijd ruim 7 jaar. Dit loopt langzaamaan op naar gemiddeld 9 jaar in 2031 (bron: rapport TNO 2019).

Dat maakt zonnepanelen een stuk interessanter dan sparen, zeker met de huidige rentetarieven. Uw energierekening daalt, de woning wordt meer waard, u kunt de btw op zonnepanelen terugvragen en u helpt het milieu. Benieuwd naar uw besparing? Doe de zonnepanelencheck.

 

Zonnepanelencheck

 

Zonnepanelen kopen in 2021

Om u een voorbeeld te geven van de terugverdientijd maken we een berekening. Een zonnepanelensysteem met 12 panelen kost in 2021 ongeveer € 5.300 (na btw teruggave). U wekt elk jaar weer zonnestroom op, waarvan een huishouden gemiddeld 30% direct zelf verbruikt. Daarmee bespaart u jaarlijks € 460 op de energierekening. De levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar: over deze hele periode bespaart u ongeveer € 11.500.  

Met deze berekening heeft u de zonnepanelen in ongeveer 7,7 jaar terugverdiend. Dat is vergelijkbaar met een spaarrente van 3,1%. En u bent goed bezig voor het milieu! (prijspeil 2021).


terugverdientijd zonnepanelen 2021

 

Zonnepanelen kopen na 2023

Als de plannen voor het wijzigen van de salderingsregeling doorgaan, dan wordt het na 2023 interessanter om zelf meer opgewekte zonnestroom direct te verbruiken. U ontvangt namelijk voor een steeds groter deel van deze stroom een lagere vergoeding. Elke kWh die u zelf opwekt en meteen gebruikt, hoeft u niet van de energieleverancier te kopen. Daarom raden we aan om elektrische apparaten juist aan te zetten als de zon schijnt. Programmeert u de wasmachine zodat deze ’s nachts draait? In de middag werkt het apparaat op gratis zonne-energie! Pas er wel op dat u niet teveel apparatuur tegelijk aanzet.

 

Stroom opslaan in een thuisaccu?

Met de geplande wijzigingen wordt het steeds interessanter om thuis zonnestroom op te slaan in een batterij of accu. Zo hoeft u geen stroom van het net te gebruiken als de zon niet meer schijnt. De kosten voor het opslaan van elektriciteit zijn alleen nog vrij hoog. Een thuisaccu kost tussen de 3.000 en 9.000 euro. Dat maakt energieopslag momenteel nog niet rendabel.    

 

De teruglevergoeding van zonnepanelen

Als het voorstel wordt doorgevoerd, krijgt u na 2023 voor een steeds groter deel van uw zonnestroom een zogenoemde ‘teruglevergoeding’. Deze stroom verkoopt u eigenlijk aan uw energieleverancier. De vergoeding die u hiervoor krijgt is exclusief energiebelasting en btw. Lees meer over het terugleveren van zonnestroom
 

Zonnepanelen aanmelden voor salderen

Heeft u zonnepanelen laten installeren? Om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling is het noodzakelijk dat u netbeheerder op de hoogte stelt. U kunt het systeem registreren op energieleveren.nl. Dit is ook al mogelijk voordat de zonnepanelen zijn geplaatst, zo kunt u meteen starten met salderen.

 

Na uw aanmelding controleert de netbeheerder of uw energiemeter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Het apparaat moet namelijk niet alleen inkomende, maar ook uitgaande stroom registreren. Als het nodig is neemt de netbeheerder contact met u op voor de vervanging van uw energiemeter.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Kan er een adviseur langskomen?
Kan er een adviseur langskomen?

Vraag van onze klanten 'Kan er een adviseur van Volta Limburg langskomen?'    

Is advies gratis?
Is advies gratis?

Vraag van onze klanten 'Is advies over producten en diensten van Volta Limburg gratis?'      

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Nieuw duurzaamheidsmagazine

Onze toekomst is duurzaam. Lees meer in de nieuwe uitgave van ons duurzaamheidsmagazine. 

Sluiten