Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?
De energie die u opwekt met zonnepanelen gebruikt u direct in uw huishouden. De elektriciteit die u extra opwekt levert u terug aan het net. Hiervoor ontvangt u een bepaalde terugleververgoeding.
Terugleveren van zonne-energie, hoe werkt dat?
De energie die zonnepanelen opwekken kunt u direct gebruiken in uw huishouden. Overdag zijn er meer 'lichturen'. U wekt daarom overdag vaak meer energie op dan u verbruikt. Deze extra opgewekt energie wordt via de meterkast automatische teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op de momenten dat u weinig of geen energie opwekt, neemt u weer energie af van uw energieleverancier. Dit wordt weggestreept tegen de energie die u hebt teruggeleverd: beter bekend als salderen.
Aanmelden voor het terugleveren van stroom
Wanneer u zonne-energie teruglevert aan het net komt u in aanmerking voor een vergoeding. Om de verrekening mogelijk te maken dien u zich aan te melden via energieleveren.nl. U stelt hiermee de netbeheerder en energieleverancier op de hoogte van het terugleveren aan het net. U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U wekt energie op en levert terug aan het Nederlandse elektriciteitsnet
- U heeft een geschikte elektriciteitsmeter voor terugleveren (slimme meter)
- U heeft een kleinverbruiksaansluiting (in het geval van particulier gebruik is dit nagenoeg altijd het geval)
Salderingsregeling zonnepanelen
De salderingsregeling is een soort subsidie, waarbij de stimulans mede afhankelijk is van de hoogte van de energiebelasting. Het huidige kabinet wil de salderingsregeling vervangen door een terugleversubsidie. Minister Wiebes is bezig met het vormgeven van deze terugleversubsidie. De salderingsregeling wordt vanaf 2023 omgebogen naar de nieuwe regeling. U mag vanaf 2023 elk jaar 9% minder salderen, in 2030 wordt de regeling stopgezet.
De toekomst van teruglevering
De hoeveelheid stroom die u mag salderen neemt in de toekomst af. Het deel waar u een terugleververgoeding voor krijgt neemt toe. Momenteel ontvangt u een 'redelijke vergoeding' voor het overschot wat u produceert, dit is niet wettelijk vastgelegd. Het tarief varieert per energiemaatschappij. In het laatste voorstel van de minister van Economische Zaken is een vast tarief van 80% van het levertarief aangekondigd.

Er zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan via de gemeente, de provincie Limburg...