Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Zonnepanelen reinigen is in principe niet nodig. Zonnepanelen zijn namelijk voorzien van een zelfreinigende laag. Deze laag zorgt er voor dat het meeste vuil van de panelen spoelt wanneer het regent. Naast vervuiling door het weer krijgen Zonnepanelen ook te maken met vervuiling door bijvoorbeeld bladeren of vogelpoep. In het geval van zware vervuiling dat niet vanzelf wegspoelt, is het aan te raden om de zonnepanelen toch eens in de paar jaar te (laten) reinigen. 

Ondanks de zelfreinigende laag, blijkt namelijk uit onderzoek dat er wel verschil in opbrengst tussen gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Op jaarbasis kan dit zo’n 2 a 3 procent schelen.

 

Hoe reinig je zonnepanelen?

Laat zonnepanelen altijd reinigen door een specialist. Helemaal wanneer u er niet gemakkelijk bij komt of als het om een dak met flinke helling gaat. Bent u toch van plan om je zonnepanelen zelf te gaan schoonmaken? Houd dan rekening met de volgende tips.


Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Maak gebruik van handschoenen. Raak de zonnepanelen niet aan zonder handschoenen. Zo voorkomt u namelijk het achterlijk van vingerafdrukken of vuil op de panelen.
  • Maak bij het schoonmaken gebruik van kraanwater, het liefst zo veel mogelijk kalkvrij water.
  • Maak gebruik van een zachte borstel of schuimspons, geen metalen voorwerpen.

Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen.
  • Maak geen gebruik van zout water. Dit kan invloed hebben op de opbrengst door achterblijvende zoutresten.
  • Pas op dat u niet op de zonnepanelen gaat staan of zitten.

Wanneer is de beste tijd om zonnepanelen te reinigen?

Wij adviseren eens paar jaar. Het beste moment, met het oog op het meeste rendement van uw zonnepanelen, is om de zonnepanelen te reinigen voor het zonnige seizoen. Dit is meestal rond Maart/April.  Zo zijn ze op tijd ‘klaar’ om extra goed hun best te doen! 

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over zonnepanelen (reinigen) of heeft u een vraag? Laat een reactie achter en ontvang gratis en vrijblijvend advies.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Subsidie en regelingen zonnepanelen
Subsidie en regelingen zonnepanelen

Om de aanschaf van duurzame maatregelen te bevorderen stelt de overheid verschillende regelingen en subsidies ter beschikking. Zo wordt de...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.