Geluidsoverlast warmtepompen

Maakt een warmtepomp meer geluid dan een CV-ketel? Dat hoeft niet.

Lees meer

Een van de alternatieven voor de traditionele CV-ketel is een (hybride-)warmtepomp. Steeds vaker spreekt men over warmtepompen in combinatie met geluidsoverlast. Wanneer uw huidige CV-ketel vervangen dient te worden, kan dit een drempel vormen bij de aanschaf van een warmtepomp.

 

Type warmtepomp

Wanneer men twijfelt over de aanschaf van een warmtepomp vanwege de geluidsoverlast, is het belangrijk om te weten dat dit per type warmtepomp sterk kan verschillen. De geluidsoverlast waarover vaak gesproken wordt, ontstaat met name door het geluid van de buitenunit. Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Deze draaien tegelijk. Vooral in de zomermaanden, wanneer de woning gekoeld moet worden en bij warm tapwater, slaat de pomp vaker aan en dan begint vaak ook de geluidsoverlast. Wanneer u een warmtepomp aanschaft zonder buitenunit, heeft u meestal geen problemen met geluidsoverlast.

 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis en warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kunt u in veel gevallen combineren met uw huidige CV-ketel. Een hybride warmtepomp kan energie halen uit de binnen- en buitenlucht. Bij de laatste energiebron is er sprake van een buitenunit, die eventueel kan zorgen voor hinder. Het geluid kan oplopen tot circa 65 decibel.

 

Plaatsing

Een goede analyse van de situatie in uw woning, is belangrijk voor de warmtepomp geplaatst wordt. De plek van de warmtepomp is namelijk ook van belang, wanneer men spreekt over geluidsoverlast. Wanneer de warmtepomp direct tegen de buitenmuur wordt geplaatst, is dit minder voordelig. Onze adviseurs kijken graag met u mee, wanneer u nadenkt over de plaatsing van een warmtepomp. Zo kan voor u de beste oplossing worden bepaald. De installateurs van de warmtepomp zorgen vervolgens dat de plaatsing op de juiste manier gebeurt en u zo min mogelijk hinder ondervindt.

 

Geluidwerende omkasting

Wanneer u de hinder van geluidsoverlast helemaal wilt voorkomen, kunt u kiezen om de warmtepomp te voorzien van een geluidwerende omkasting van Merford. De omkasting bestaat uit meerdere lagen geluidsisolerend materiaal. De stalen buitenschil zorgt voor geluidsreductie. Speciale geluiddempende openingen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie of een passend advies van een van onze adviseurs? Wij helpen u graag! Ga naar onze website en vraag direct advies.

 

© 2017, Volta Limburg.

Alle rechten voorbehouden.

Corona virus

Lees meer over de maatregelen die Volta Limburg heeft genomen tegen het Corona virus.

Sluiten